Vesti – Biomasa umesto uglja u javnim ustanovama u Priboju

Vesti – Biomasa umesto uglja u javnim ustanovama u Priboju

Javne ustanove u Priboju dobijaju nov sistem grejanja u kojem će se umesto uglja koristiti biomasa. Takav sistem sprovodi se u okviru projekta pod nazivom „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji je već tri godine zaredom plod saradnje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ).
 

Priboj - www.priboj.rs 

U ovaj projekat uključila se i lokalna samouprava Priboj. Cilj je, prema rečima Saše Vasilića, zamenika predsednika opštine Priboj i predsednika radne grupe za biomasu zlatiborske oblasti, da se do sledeće godine centralna gradska toplana, koja trenutno koristi mazut, zameni toplanom na drvnu biomasu.

Cilj projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije“, u kojem takođe učestvuju Vrbas i Kragujevac, jeste stabilno snabdevanje toplotnom energijom u javnim ustanovama. Primena biomase od velikog je značaja i za lokalnu ekonomiju: koriste se lokalni resursi, upošljava se lokalno stanovništvo, razvija se privredni ambijent, a novac ostaje u tom regionu.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica