U Srbiji se godišnje proizvede 1,4 milijardi jaja

U Srbiji se godišnje proizvede 1,4 milijardi jaja

Nakon što je Srbija usvojila propise o praćenju salmonele kod životinja, Evropska unija mogla bi da odblokira izvoz jaja i pilećeg mesa iz naše zemlje. Prema pisanju Politike, kod nas se od nedavno primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast, a usaglašen je sa evropskim propisima.

Izvoz jaja - © Pixabay

Predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije (PKS), Miroslav Blagojević rekao je za Politiku da je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni o eventualnim primedbama na nove propise. Ono što je značajnije za našu zemlju je odobrenje drumskog transporta mesa i jaja preko teritorije država EU. 

Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bismo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice – kaže naš sagovornik. Novim propisima, objašnjava, između ostalog ukida se i upotreba antibiotika na farmama, što znači da u slučaju obolevanja živine od salmonele više neće biti lečenja. Ukoliko dođe do zaraze salmonelom u jatima postojaće dve mogućnosti – uništavanje (klanje) životinja ili termička obrada mesa i jaja na visokim temperaturama. Ali država, neće proizvođačima nadoknađivati troškove uništavanja već će oni definitivno morati da poboljšaju biosigurnosne mere na farmama“, objašnjava Miroslav.

Za potrošače to znači manje ostataka antibiotika u mesu i jajima koji mogu štetno da deluju na zdravlje ljudi. Sada će se, ukoliko postoji prisustvo antibiotika, smatrati da je uzorak pozitivan na salmonelu“ istakao je Miroslav za Politiku.

Srbija godišnje na farmama proizvede oko 1,4 milijarde jaja, što prevazilazi potrebe domaćeg tržišta. Manje količine jaja i živinskog mesa izvoze se u države u okruženju.

Prema informacijama, koje je objavila PKS, ovim povodom je nedavno održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Stav ministarstva je da je je konkurs podložan izmenama. Dogovoreno je da se pripremi inicijativa za dopunu liste prihvatljivih troškova kako bi i proizvođači konzumnih jaja, od početka sledeće godine, mogli da konkurišu za sredstva iz IpArd 2 programa.

Izvor:  Politika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica