U selima Ljiga i Velike Plane u toku saniranje štete od nevremena

U selima Ljiga i Velike Plane u toku saniranje štete od nevremena

U delu opštine Ljig, usled poplava i šteta od bujica dva puta je proglašavana vandredna situacija i to samo u proteklih mesec dana. Sredstva kojima je raspolagala lokalna saoprava, potrošena su nakon prve elemntarne nepogode, pa zato je sada u pomoć pritekla vojska. U opštini Velika Plana štete na objektima u poljoprivredi su milionske, piše RTS.

Elementarna nepogoda grad - © Pixabay

U najugroženijim ljiškim selima, radove trenutno izvodi vojska kako bi se sanirale posledice bujice.

U Kozelju, prioritet je čišćenje korita reke Kozeljice i osposobljavanje do skora neupotrebljivih lokalnih puteva.

“Mnogo je bolje sad. Ljudi su izašli u susret. Vojska je došla da pomogne da uradi da sanira ove posledice ovih elementarnih nepogoda, unekoliko da ublazi ovo”, kaže Mihajlo Pavlović, sel iz Kozelja.

“Najurgentnije je bilo glavni put i korito reke, a sad da iskoristimo mašine da popravimo i ove puteve koje je voda odnela takodje koji su okolo glavnog puta”, navodi Miša Ilić, predsednik MZ Kozelj.

“U opštini Ljig, nakon dve elementarne nepogode, procenjena šteta je oko 300 miliona dinara. U osam mesnih zajednica treba sanaritai oko 200 kilometara seoskih puteva. Od Kancelarije za javna ulaganja, u Ljigu očekuju oko 200 miliona dinara za saniranje korita reke Kozeljice i izgradnju mostova”, objašnjava Dragan Stanković, kapetan Vojske Srbije.

Posledice nezapamćenog grada i u nekoliko sela u opštini Velika Plana teško će se nadoknaditi. Junsko nevreme, ugrozilo je proizvodnju na farmama.


Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana, navodi za RTS:

“Ukupno, ako to saberemo to je nekih 11,5 miliona evra. Ogromna sredstva i imajući u vidu da su štetu pretrpele i druge opštine u Srbiji ogromno je to izdvajanje i za Vladu Republike Srbije, tako da smo mi za ovo sto smo dobili zahvalni, a za ostalo ćemo se boriti da pomognemo šta i koliko je moguće.”

Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije nadoknadiće deo troškova za štete na građevinskom materijalu, koje su u Velikoj Plani procenjene na oko 150 miliona dinara.


Izvor:  RTS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica