Od naredne godine u planu avansna isplata dela IPARD podsticaja

Od naredne godine u planu avansna isplata dela IPARD podsticaja

U okviru prezentacije „Sprovođenje Ipard II programa” na platformi onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede, direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Biljana Petrović rekla je da je u poslednjih godinu dana odobreno 42,7 mil EUR vrednosti projekata, s tim da se ovaj iznos svakodnevno menja, kako se odobravaju rešenja.

Do sada je realizovano devet javnih poziva, a nedavno uspešno završen proces akreditacije za Meru 7 i 9 (ruralni turzam i tehnička pomoć).

Najveći broj zahteva je stigao kroz IPARD Meru 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava), а za Meru 3 (Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva) bilo je manje zahteva, jer se odnosio pre svega na pravna lica, pa je zaključno sa ovim mesecom podneto 202 zahteva, usvojeno 57, a do sada isplaćeno 3,5 mil EUR.

Za Meru 7 (ulaganje u ruralni turizam) stiglo je 314 zahteva, od toga su neki bili neblagovremeni, a nedavno je objavljena i rang lista na kojoj se nalazi ukupno 309 korisnika od kojih je 277 dobilo bodove.

Korišćenje  50% vrednosti investicije bez PDV-a

Direktorka UAP-a navela je i da trenutno imaju mali broj zahteva za isplatu, zbog otežane realizacije isplate, pa shodno tome, korisnici se javljaju zahtevom za produženje roka i to najčešće zbog dobavljača koji u određenom roku nije mogao da isporuči robu, izgradi i slično.

Trenutno postoji 234 radna mesta koja su za IPARD poslove, a u pripremi su dva javna konkursa za zapošljavanje dodatnih 102 radna mesta.

„Trenutno radimo na usklađivanju i predlogu izmene procedura kad je u pitanju avansno plaćanje. Ideja je da nakon odobravanja projekta, korisnik može da koristi ili povuče sredstva u iznosu od 50% vrednosti investicije bez PDV-a, kako bi ubrzao zavšetak investicije i kako ne bi morao kompletan iznos da uzima od banke, ako nema svoj novac i kako ne bi čekao kraj investicije kako bi dobio deo povrćaja“, rekla je Petrovićeva tokom prezentacije.


Takođe, postoji ideja i da se dodatno pojednostavi biznis plan.

„Prošle godine je već jednom pojednostavljen, ali mislimo da tu postoji još mogućnosti za skraćenjem i automatizacijom samog biznis plana, kako bi bio lakši nama za pregled i korisnicima za izradu“;  navela je direktorka UAP-a.

Izvor: Ekapija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica