U Italiji kilogram hleba KOŠTA i do 10 evra – U Srbiji drugačija situacija

U Italiji kilogram hleba KOŠTA i do 10 evra – U Srbiji drugačija situacija

Rat u Ukrajini doveo je do povećana cena, pored cena gasa i struje, povećale su se cene brašna, žitarica i kukuruza. Ipak, može se reći da je Italija jedna od zemalja koja najviše oseća posledice. Prosečna cena hleba je 5,31 evro za kilogram, ali negde dostiže i do 10 evra što predstavlja rekordno poskupljenje u Italiji.

Hleb

Već nakon samo jedne nedelje rata u Ukrajini cena kukuruza u Italiji, koja uvozi čak 64 odsto pšenice, porasla je za 17 procenata, a soja za prehranu životinja za šest posto. To je analiza Koldiretija (najvećeg udruženja za zastupanje i pomoć italijanskoj poljoprivredi) na osnovu analize berze u Čikagu koja je svetska referenca za trgovinu poljoprivrednih proizvoda.

Ono što dovodi do povećanja cena, jeste zatvaranje luka na Crnom moru koje sprečava isporuke i stvara nestašice na svetskom tržištu gde Rusija i Ukrajina zajedno čine 29 odsto izvoza pšenice i 19 posto kukuruza.

To direktno pogađa Italiju koja je uvoznik 64 posto pšenice za proizvodnju hleba i 53 odsto kukuruza za ishranu stoke, pokazuje Koldiretijeva analiza.

Takođe, ta analiza prikazuje i da je Ukrajina drugi dobavljač kukuruza Italije sa udelom od nešto više od 20 odsto, ali takođe garantuje pet posto nacionalnog uvoza pšenice.

“Ovo je trenutak velike neizvesnosti usled rata u Ukrajini. Mi ćemo se truditi da hleb ne nedostaje na stolovima Italijana i nadamo se da pekari neće podići cene s obzirom na to da znaju kroz šta prolaze porodice”, izjavio je Mateo Kunsolo, predsednik Udruženja Pekara grada Milana i okoline.

Izuzetno visoko povećanje cena beleže benzin, riba, voće i povrće.

Cene benzina na pumpama u jednom momentu na severu Italije su dostigle i 2,5 evra.


Cene hleba

Međutim, situacija na terenu je drugačija. Od sirovina do hleba – izračunava Assoutenti (Udruženje za zaštitu potrošača), cena raste i do 13 puta.

U Italiji je došlo do porasta cena hleba čija je prosečna cena 5,31 evro po kilogramu. U gradu Forli je dostigla i 9 evra po kilogramu, a u Ferari rekordnih 9,8 evra.

Što se tiče testenina, prosečan kilogram koštao je dva evra, a sada dostiže i cenu do 4,71 evro, koliko je u najskupljoj Kaljariji na Sardiniji.


Venecija je takođe skupa, sa kilogramom svežeg hleba koji se u proseku prodaje za 5,52 evra, a najviša dostignuta cena je 8,5.

Cene preko šest evra po kilogramu beleže se u mnogim gradovima, od Milana do Barija, od Ankone do Maćerate, Bolonje, Bolcana, Modene, Ređo Emilije, Trenta i Udina.


Najjeftinije provincije su Napulj (maksimalno 2 evra), Kozenca (2,5 evra) i Benevento (2,65 evra).

Hleb

Koliko će trošiti italijanske porodice u 2022. godini

Federkonzumatori (Udruženje za zaštitu potrošača i pružanje informacija) je predvideo na početku godine da će svaka italijanska porodica morati da izdvoji 1.719 evra više u 2022. godini nego u prethodnim za osnovne životne potrebe: 299 evra više za hranu, 172 evra za transport, 824 evra za struju i gas, 23 evra za vodu, 83 evra više za školske knjige.

Danas se njihovo predviđanje popelo na 2.354 evra po porodici za 2022. godinu: još 288 evra za benzin, 129 evra više za hranu koje je potrebno dodati na onih 299 evra i 218 evra za struju, gas i vodu.

Pre Božića kilogram paste u samoposluzi je koštao oko 0,89 centa a sada 1,50 evra dok je prosečna cena hleba koji je koštao oko 3,5 evra za kilogram sada preko pet evra.

Cena hleba u Srbiji

Poređenja radi, cena vekne u Srbiji je 46 dinara. Podsetimo, Vlada Srbije donela je u novembru 2021. Uredbu o obaveznoj proizvodnji i maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500, poznatog kao “sava”, na 46 dinara u narednih šest meseci, sa mogućnostima produženja.

Izvor: Rts.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica