PREVISOKI TROŠKOVI: U Gruziji se više NEĆE GAJITI ŽIVINA?!

PREVISOKI TROŠKOVI: U Gruziji se više NEĆE GAJITI ŽIVINA?!

Zbog velikih troškova proizvodnje, ukoliko se vlasti ne umešaju, živinarska industrija može prestati da postoji u Gruziji, kažu lokalni farmeri.

Da u Gruziji izumiru farme živine rekao je jedan od šefova onih koji se bave živinom za novinski list Business Georgia.  Razlog toga su visoki troškovi proizvodnje. Proizvođači su morali da dignu cenu živine na farmama, ali farmeri i dalje trpe gubitke, zbog toga razmišljaju o zatvaranju.

Država ne preduzima nikakve korake da podrži ovaj vid proizvodnje, rekao je Nozadže, šef proizvođača. On apeluje da ukidanje PDV može rešiti pproblem.

Tokom proteklih nekoliko godina, gruzijske kompanije za meso i jaja su više puta tražile od vlasti da dovedu oporezivanje u industriji u skladu sa politikom vlade na tržištu hrane.

Poljoprivreda je oslobođena PDV-a, ali to iz nekog razloga ne važi za živinarstvo, kako navode strani mediji. Državna pomoć za proizvođače živine bi bila od velikog značaja za opstanak farmi živine.

„Sve komponente potrebne za proizvodnju su poskupele, na primer, proizvodnja pilećeg mesa zavisi od uvoznog kukuruza. Proizvođači plaćaju visoke poreze, dok su tarife za gas i struju porasle na nerealni nivo“, rekao je Nozadze. On je ocenio da su cene nekih sirovina od početka godine udvostručene. Cena kukuruza na gruzijskom tržištu skočila je za 60 odsto. Nozadze je upozorio da uprkos snažnoj inflaciji hrane u zemlji, gruzijski farmeri ne mogu da podignu cene u istoj meri.

Pilići

Ako se cene podignu kako bi trebalo, piletina će postati skuplja od govedine i niko je neće kupiti. Zbog toga su proizvođači živine morali da ograničimo rast cena, a kao rezultat toga imaju gubitke. Shodno tome, očekuje se manjak domaće proizvodnje, a vremenom će zemlja preći na uvoz.


Vlada Gruzije je u maju 2022. procenila da zemlja ima 10,2 miliona živine, 9,2% manje nego u maju 2021.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica