U Brazilu vlada nestašica kafe

U Brazilu vlada nestašica kafe

Prvi put u poslednjih nekoliko decenija Brazil će morati da uvozi kafu.
 

Brazil će prvi put u poslednjih nekoliko decenija morati da uvozi kafu - © Pixabay

Da bi sprečio nestašicu kafe, brazilski ministar poljoprivrede zatražio je od nadležnog spoljnotrgovinskog tela (Camex) da odobri uvoz kafe u tu zemlju. Ukoliko ovaj zahtev bude odobren, to bi bio prvi put u poslednjih nekoliko decenija da Brazil uvozi kafu.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je da se odobri uvoz od 6.000 tona kafe iz Vijetnama, koji se takođe muči sa lošijim prošlogodišnjim rodom.

„U ovom trenutku to je neophodno kako bi ponuda instant kafe preživela trenutnu krizu“, rekao je ministar poljoprivrede u Brazilu, Blairo Mađi.
 

Brazil će prvi put u poslednjih nekoliko decenija morati da uvozi kafu - © Pixabay

Brazil je najveći proizvođač i izvoznik zrna kafe, ali i najveći isporučilac instant kafe. Prošle godine je proizvodnja kafe arabika u Brazilu dostigla rekordan nivo, ali je proizvodnja kafe robusta bila mala još od 2004. godine. Ovo se desilo uglavnom zbog suše u pokrajini Espirito Santo, najvećem brazilskom proizvođaču te sorte kafe.

Cena kafe robusta danas iznosi 105,74 US centa po funti (lb = 0,45 KG), što je za oko 50% veća cena u odnosu na godinu dana ranije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica