Tropski dani na jugu Srbije nanose veliku štetu leskovačkim povrtarima i cvećarima

Tropski dani na jugu Srbije nanose veliku štetu leskovačkim povrtarima i cvećarima

Veoma visoke temperature vazduha koje su u poslednjih nekoliko dana zastupljene u leskovačkom kraju u znatnoj meri otežavaju aktivnosti leskovačkih povrtara i cvećara. Rad u plastenicima u popodnevnim satima se obustavlja, a tropska žega značajno utiče na kvalitet proizvoda koji se tokom poslednjeg vikenda nude na leskovačkim zelenim pijacama…

Leskovačka pijacaFoto:Tomislav Stevanović

Velike vrućine smanjile rod ali i cenu poljoprivrednih proizvoda

Glavna „Zelena pijaca“ u Leskovcu locirana je na obali reke Veternice u strogom centru grada, pa je ovih dana postala barometar ponude i potražnje zeleniša u ovome gradu jer su i kupci i prodavci sa Kvantaške pijace i ostale dve pijace poljoprivrednih proizvoda goto „proterani“ od vrućine…

„Velika vrućina prilično nam je umanjila rod ali i cenu proizvoda, kako će biti dalje stvarno ne znamo“, govore nam gotovo u glas prodavci povrća iz obližnjeg sela Vinarce.

U Leskovcu se posednjih par dana kvalitetan paradajz, koji je bogato poneo rod po plastenicima ali i na otvorenom, prodaje od 40 do 80 dinara po kilogramu. Povrtari iz leskovačkog Pomoravlja kao po dogovoru fiksirali su maloprodajnu cenu za paradajz „Jabukar“ na 60 dinara po kilogramu.

„Našu prodajnu cenu proletos su značajno ubile cene proizvoda iz uvoza. Ne znam kako ćemo mi sa našim proizvodima dalje proći. Šteta bi bilo da oni završe kao smeće na obalama reke Južne Morave“, ističe u našem razgovoru na pijaci u leskovačkom „Radničkom naselju“ stari povrtar Zoran iz leskovačkog moravskog naselja Bogojevce.

Leskovačke ljute paprike 6 do 10 dinara po komadu, veza peršuna 15 do 20 dinara

Tamo se na pijaci „paprika bela šilja“ prodavala od 100 do 120 dinara po kilogramu. Papričice ljute leskovačke, koje stranci prosto obožavaju kada dođu u ovaj grad, prodaju se po ceni od 6 do 10 dinara po komadu. Krastavac trenutno ima za Leskovčane „visoku cenu“ od po 30 dinara po kilogramu u maloprodaji.

Do pre nekoliko dana na leskovačkom „Kvantašu“ cena krastavca na veliko bila je duplo manja. Veza crnog i belog luka, kao i mladog, kreće se od 20 do 30 dinara po vezi. Veza peršuna, krupnog lišćara, je 15 do 20 dinara po jednoj vezici. Tokom poslednjeg vikenda u Leskovcu na pijacama je bila nešto umanjena maloprodajna ponuda mladog kupusa i krompira pa su cene bile dosta „šarene“i po individualnoj proceni prodavca.


Cvećari sklanjaju cveće pod suncobranima i tezgama

Cveće u plastenikuFoto:Tomislav Stevanović

Velike, gotovo tropske vrućine u gradu na obalama reke Veternice donele su nevolje i uzgajivačima cveća. Na pijaci u leskovačkoj ulici Južnomoravskih brigada cvećari se dovijaju kako znaju i mogu: orošavaju saksije i sklanjaju ih po mogućnosti pod suncobranima i tezgama. Saksije cveća, gde uglavnom preovladavaju petunije, kreću se od 50 za recimo saksijicu bosiljka pa do 150 dinara za petunije raznih boja…

Na veliku leskovačku žegu požalili su nam se i leskovački voćari, ali mnogi od onih koje smo kontaktirali misle da su oni već pretrpeli značajnu štetu od prolećnih mrazeva i jakih, često gradonosnih kiša.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica