Šesti po redu “Dani višnje” održani u selu Radonjica, najvećem uzgajivaču u Jablaničkom okrugu

Šesti po redu “Dani višnje” održani u selu Radonjica, najvećem uzgajivaču u Jablaničkom okrugu

Tradicionalna šesta po redu privredno-turistička manifestacija „Dani višnje“ održana je poslednjeg dana juna u selu Radonjica nadomak leskovačke varošice Vučje. Okupila je najveće uzgajivače koštunjavog voća iz više sela iz Leskovca i Jablaničkog upravnog okruga.


Otkoštavanje višnjeFoto:Tomislav Stevanović

Izložba pita, slatkiša i drugih đakonija od višanja

Uzgajivači višnje na početku svog druženja u selu sa najviše zasada te kulture poslušali su praktična predavanja stručnjaka iz oblasti voćarstva u delu zaštite i prihrane mladih zasada. Vredne domaćice sela Radonjica, pitomog krajolika podno planine Kukavica, za sve goste i učesnike manifestacije priredile su izložbu pita, slatkiša, sokova i drugih poslastica od višanja, koje su prisutni do kraja susreta sve iskonzumirali.

Ovom prilikom organizovano je i zanimljivo takmičenje „iskoštavanje višnje“, to jest čišćenje višnje od koštica, u kojima je za deliće minuta pobedila Slavica Kocić, domaćica iz ovog mesta.

„Višnju treba pre upotrebe dobro oprati i očistiti od peteljke, onda odstraniti košticu i upakovati u vrećice po potrebi i kasnije koristiti za pitu i kolače u zimskim uslovima“, priča nam jedna od domaćica iz tabora pobednika.

Motivacija mladih bračnih parova da ostanu na selu

Prisutne učesnike ove jedinstvene manifestacije u ime sela domaćina pozdravio je predsednik mesne zajednice Radonjica Goran Ristić, a u ime grada domaćina dr Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

„Poljoprivreda je razvojna šansa leskovačkog kraja, a voćarstvo šansa razvoja leskovačkog Porečja. Mi želimo da motivišemo mlade bračne parove da ostanu na selu. Ove godine smo ka subvenciji mladih poljopivrednih proizvođača iz gradskog budžeta opredelili 108 miliona dinara. Do sada smo poljoprivrednike finasijski pomogli sa oko 216,5 miliona dinara, a tu pomoć iskoristilo je oko 6.300 uzgajivača voća, povrća, stoke i živine sa područja grada Leskovca“, istakao je između ostalog dr Goran Cvetanović na otvaranju manifestacije.

Oblečinska rana višnja na izložbi u RadonjiciFoto:Tomislav Stevanović

Otkupna cena višanja 20 dinara manja u odnosu na prošlogodišnju

Manifestacija ima i svoje pobednike. Slavica Kocić koja je najbrže očistila višnju od koštica najbolje je, po mišljenju brojnih sladokusaca, pripremila pitu od višnje. Najbolju višnju izloženu na gondolama imao je Lazar Mišić iz Vučja.


Njegov meštanin Bojan Tončić po oceni žirija ima najveće zasade višanja u leskovačkom Porečju. Najmlađi uzgajivač višanja na manifestaciji bio je učenik osnovac Nikola Mihajlović kome je gradonačelnik Cvetanović uz prigodne reči uručio poklone organizatora i sponzora.

„Ove godine otkupna cena višnje u Jablaničkom upravnom okrugu kreće se u proseku između 45 i 50 dinara po kilogramu za robu prve klase. Ta cena je za oko 20 dinara manja u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu“, suština je velikog broja diskusija među voćarima na manifestaciji.

„Za otkupljenu višnju druge klase, koja je ove godine u većoj meri zastupljena zbog ranije loših vremenskih uslova tokom cvetanja i sazrevanja, otkupljivači daju 35 dinara po kilogramu a berači višnje, kojih je iz godine u godinu sve manje, nama za kilogram traže od 20 do 25 dinara po kilogramu“, priča nam jedan leskovački uzgajivač.


U leskovačkom kraju se uglavnom uzgaja sorta višnje Oblačinska rana i zasađena je mahom na manjim zasadima u individualnom sektoru na oko 1.600 hektara u regionu. Među najveće uzgajivače u ovim krajevima izdvajaju se sela Stopanje, Lipovica, Igrište, Radonjica, Orašac i Babičko…

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica