ORLJEVO – Kako žive 3 generacije poljoprivrednika pod istim krovom

ORLJEVO – Kako žive 3 generacije poljoprivrednika pod istim krovom

U selu Orljevo koje se nalazi kod Petrovca na Mlavi živi porodica Obradović. Karakteristično za ovu porodicu je to što se u njoj tri generacije bave poljoprivredom. Poljoprivredom su počeli da se bave još 1998. godine, tada su imali samo 8 grla sa 50 do 70 litara mleka a sad ta cifra iznosi 1200 litara mleka na dan.

Agromedia

Kako su stigli od 70 litara mleka na dan do punih 1200 litara dnevno, kao i da li je lako raditi sa sinom i unucima na istoj njivi i živeti pod istim krovom, odgovorio nam je iskreno deda Jole iz Orljeva.

Kako ste uspeli da zainteresujete vaše potomke, sina i unuke da se bave poljoprivredom?

Kada nešto radite morate da radite sa voljom, kako bi mladi videli da se od toga može živeti. Mora se raditi časno i pošteno. Mi smo krenuli sa malim brojem grla a sada smo na mnogom većem broju. I sada su oni videli da od toga može da se živi. Nije to neki pritisak, eto čisto da ne odu u inostranstvo bolje da se radi ovde na svojoj dedovini.

Da li imate neke nove ideje o poljoprivredi, da uvedete možda uzgoj voća i povrća?

Planiramo neku preradu, zato je moj unuk i upisao prehrambreni smer. To ćemo videti kroz koju godinu. Voleo bi da ne ode mleko sirovo nego da to ode u neku proizvodnju.


Svaka finalizacija zahteva dobru investiciju. Da li postoji mogućnost da poljoprivreda iznese to na svojim leđima ili ipak morate tražiti poljoprivredne kredite?

Mislim da bi mogli i sami, ali svakako da bi bilo dobro i kad bi država pomogla. Ne može niko u potpunosti da se osloni da državu, država će pomoći ako ti planiraš da radiš ali ako ti nemaš ništa onda ona nema u šta da odliži.

Trenutno nema potrebe za brigom da poljoporireda neće uspeti da proizvede dovoljno hrane?


Nema, samo moramo promeniti mišljenje o svemu. Moramo da radimo na sebi i da se edukujemo. Mi ni na početku nismo uzimali kredit a evo dokle smo stigli. Država nam sad pomaže i hvala joj na tome.

Deda Jole svojim unucima Nikoli i Nemanji svakodnevno prenosi svoje znanje. Njih dvojica planiraju da ostanu na selu i nastave da se bave poljoprivredom, gde će zajedno sa svojim dedom i ocem nastaviti da čuvaju svoju dedovinu.

Šta su nam još rekli deda Joletovi unuci i sin pogledajte u ovom videu!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica