Trend jačanja domaće poljoprivrede u razvijenim zemljama ugrožava izvoz srpskog voća

Trend jačanja domaće poljoprivrede u razvijenim zemljama ugrožava izvoz srpskog voća

Trend jačanja domaće poljoprivrede u razvijenim zemljama ugrožava izvoz srpskog voća  - © Pixabay

Koronavirus nije izazvao samo trenutni problem sa izvozom srpskog voća i povrća, već je doveo i do trenda jačanja domaćih poljoprivreda i malih proizvođača, što podrazumeva zatvaranje najrazvijenih tržišta zemalja u svoje granice.

Ovo je mišljenje agrarnog ekonomiste i nekadašnjeg zamenika resornog ministra Milana Prostrana. Prema njegovim rečima za izvoznike malina neće biti problema, jer je to voće koje se u svetu najmanje proizvodi. Problem bi mogao da postoji sa izvozom ranih sorta voća kao što su trešnja, breskva i kajsija.

„Srbija očekuje generalno od izvoza voća da se devizni priliv što više ostvaruje. Ali svi se sada presabiraju, i danas se javlja taj termin „patriotska poljoprivreda“. Odnosno, ponovo se zatvaraju i najrazvijenije tržišno razvijene zemlje u neke svoje granice. Sa druge strane, velike količine voća celoj u Evropi, odnosno u Evropskoj uniji propašće iz dva razloga. Prvo, sada nemaju dovoljno sezonske radne snage, pa nema ko da obere voće i drugo, zbog korone postoje problemi pre svega u transportu“, smatra Prostran.

Trend jačanja domaće poljoprivrede u razvijenim zemljama ugrožava izvoz srpskog voća  - ©Agromedia

Rusija kao jedno od dominantnih izvozih tržišta Srbije uložila je ogromna sredstva u podizanje sopstvenih voćnjaka, tako da su, prema rečima Prostrana, Rusi počeli da zadovoljavaju svoje potrebe pre svega za jabukom iz domaće proizvodnje. Uprkos tome, rusko tržište je veliko, pa za sada srpski izvoznici ne treba da strepe.

U vezi sa otvaranjem novih, dalekih izvoznih tržišta, Prostran nije naročito optimističan:

Nisam neki veliki optimista kada su u pitanju dalekoistočne zemlje. Video sam da će neke količine ići za Kinu, Japan, Kazahstan, Tursku, ali mislim da mi još nemamo tako velike kapacitete da možemo ozbiljno da budemo prisutni na tim tržištima. Na kraju krajeva kalkulacija izvoza nije baš tako jednostavna, ona je dosta opterećena dalekim troškovima transporta“, zaključuju Prostran.

Izvor: Sputnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica