Srpski kajmak na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Srpski kajmak na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica krajem decembra prošle godine proglašen je nematerijalnim kulturnim nasleđem.
 

 Kajmak proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom - © Pinterest

Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe doneo je ovu odluku zahvaljujući dvogodišnjem radu muzeja iz Čačka, Užica, Sirogojna i Kraljeva, a uz podršku tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta.

To je 34. element koji se našao na nacionalnoj listi. Ova odluka je plod rada muzeja u Čačku, Užicu, Sirogojnu i Kraljevu.
 

Ovo su proizvodi koji su zaštitili svoje geografsko poreklo

Pokrenut projekat „Zaštita geografske oznake vlasinski med”

Kajmak kao srpski brend najviše se vezuje za čačansko, užičko i kraljevačko podneblje. Za te teritorije karakteristična je i posebna tehnologija njegove proizvodnje, kaže Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku.

Ona dodaje da je kajmak naše kulturno nasleđe koje se ogleda kroz veštine i znanja koja se prenose s kolena na koleno. Ovaj srpski delikates nastao je kao stara kućna delatnost koja je vremenom pretvorena u zanat.

Ovom odlukom zaštićena je tradicionalna proizvodnja naše zemlje koja treba da služi kao podsetnik za buduće generacije da se pridržavaju ovakve proizvodnje
 


Da li znate gde u Srbiji ima najviše proizvoda sa oznakom geografskog porekla?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica