Rod i cena suncokreta daleko ispod očekivanog

Rod i cena suncokreta daleko ispod očekivanog

Rod i cena suncokreta daleko ispod očekivanog -© Pixabay

Optimistične najave iz Ministarstva poljoprivrede da će se suncokret prodavati po 330 evra za tonu ostale su slovo na papiru, srpski otkupljivači trenutno nude samo 33 dinara.

Maksimalna cena je 35 dinara za razliku od Bimala u Bosni, koji plaća 45 dinara, navode u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

„Ministar poljoprivrede izjavio je pre tri nedelje da će se suncokret u Srbiji plaćati 330 evra za tonu što je nekih 39 dinara za kilogram. Realnost ga demantuje, nastavlja se uništavanje srpskog seljaka sa niskim cenama poljoprivrednih proizvoda i to je kontinuirana politika Ministarstva poljoprivrede prema domaćim proizvođačima”, navodi  predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Dragan Kleut.

Prema njegovim rečima, i stručnjaci bliski vlasti odigrali su svoju ulogu tvrdeći da će ovo biti rekordna godina za proizvodnju suncokreta.

Rod i cena suncokreta daleko ispod očekivanog -© Pixabay

„Rod suncokreta je za 25 do 30 odsto manji u odnosu na prosečnu godinu a cene se godinama umanjuju u odnosu na okruženje. Ako se u Bosni suncokret otkupljuje za 45 dinara zašto u Srbiji ne može za 40, ispod te cene nije opravdan ni jedan otkup”, kaže Dragan.

Kako dalje navodi, monopoli su toliko preuzeli maha na tržištu poljoprivrednih proizvoda da je cena suncokreta prepolovljena.

Kilogram suncokreta je pre osam godina koštao od 55 do 60 dinara, sada je otkupna cena 35 dinara što je direktan udar na proizvođača, koji ne može da iznese takav teret. Na leđima poljoprivrednika mnogi se bogate, dok oni sigurno propadaju”,  kaže Dragan.

U srednjem Banatu suncokretom je zasejano 38.000 hektara oranica, nešto manje u odnosu na prethodne godine. Rod je ispod proseka od tri tone, tako da su zabeleženi prinosi od 2,5 tone a ima i prinosa 1,7 tone po hektaru.


Izvor: Kamatica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica