Ova sorta pšenice je izuzetno otporna na bolesti i donosi visoke prinose

Ova sorta pšenice je izuzetno otporna na bolesti i donosi visoke prinose

Pšenica mora da ima kvalitetno zrno, da bude otporna na bolesti i donese dobar prinos, čak i u situacijama kada vremenski uslovi nisu naklonjeni ovoj ratarskoj kulturi. Upravo ova sorta ima baš te karakteristike.

Razgovarali smo sa Ivanom Dulićem iz Đurđina koji se bavi proizvodnjom pšenice dugi niz godina na preko 45 hektara površine. On isključivo koristi sortu Solindo, jer je, prvenstveno, otpornija na bolesti u odnosu na druge sorte.

Pored toga, Solindo ima jaču slamu, a to znači da je otporna na poleganje. Klas joj je stabilan, ima os, zbog čega štetočine ne mogu tako lako da dođu do samog klasa. Lako se vrše i veoma je interesantna za proizvođače mleka, al ii za milinsko-pekarsku industriju, jer ima jako kvalitetno zrno.

Zadovoljan sam i sa prinosom i sa kvalitetom, iako je ova godina u maju i junu bila dosta sušna, ali se na kraju ispostavilo da se ona obnovila posle padavina i da smo dobili prinos od 8,3 tone, što je jako dobar rezultat”, navodi Dulić.

Prema njegovim rečima, Caussade sorte pšenice imaju izuzetne karakteristike i jako dobar kvalitet, a pored toga prezadovoljan je saradnjom sa kompanijom Agromarket.

Sagovornik: Ivan Dulić, proizvođač iz Đurđina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica