Rača Kragujevačka najavljuje mini komasacije

Rača Kragujevačka najavljuje mini komasacije

Opština Rača kod Kragujevca najavljuje da bi uskoro mogla da počne sa procesom mini komasacija, odnosno sa ukrupnjavanjem parcela. Naime, lokalne vlasti žele da uz pomoć nadležnog ministarstva prave posede od najmanje pet hektara. Razlog je što na 20.000 hektara zemlje u Rači zavedeno čak 60.000 parcela, te su tako rascepkani posedi veliki izazov za proizvođače. Time bi, kažu, poljoprivrednicima smanjili troškove i povećali efikasnost u agraru.
 

 Rača - © Foto: Biljana Nenković

Najmanja parcela u katastru u račanskoj opštini je tek tri i po kvadratna metra. Prosečna veličina jednog imanja je četiri hektara, dok je prosečna pojedinačna parcela tek 40 ari. Jedno od rešenja mogla bi da bude komasacija

Reč je o mini komasacijama ili ukrupnjavanju poseda. Pokušaćemo gde je to moguće da pravimo posede od minimum pet hektara. Na osnovu podele zemljišta, da li je brdsko ili ravničarsko, zatim izjašnjavanja vlasnika da li žele da prodaju, menjaju ili da se bave poljoprivredom ili voćarstvom, probaćemo da uđemo u ovaj proces, uz pomoć države. Time bismo poljoprivrednicima olakšali i pojeftinili proizvodnju“, kaže Nenad Savković, predsednik opštine Rača.
 

Zašto Rača Kragujevačka hoće da postane voćarski kraj? 

Problem u ovoj opštini koja je skoro u potpunosti okrenuta poljoprivredi je što zbog konfiguracije terena ima dosta udaljenih i nepristupačnih parcela koje stoje neiskorišćene.
 

Pokušaćemo gde je to moguće da pravimo posede od minimum pet hektara.

Imate na terenu česte situacije da posed ima dva ili tri hektara, ali da nije katastarski objedinjen. To znači da se imanje sastoji iz više parcela. Na pojedinim parcelama dešava se da su troškovi obrade veći od vrednosti samog zemljišta ili onoga što rodi na njoj. Pokušaćemo sa Ministarstvom poljoprivrede taj problem da rešimo i kroz oslobađanje plaćanja taksi, da i vlasnici budu zainteresovani, odnosno da u njihovom interesu imanja budu objedinjena“, dodaje Savković.
 


Panorama sela - © Foto: Biljana Nenković

Rascepkane i usitnjene parcele jedan su od najvećih izazova za razvoj poljoprivrede u Šumadiji i centralnoj Srbiji. Prema popisu iz 2012. godine prosečna površina po poljoprivrednom gazdinstvu na nivou države je oko šest hektara. Ali postoje razlike u regionima. U Šumadiji i centralnoj Srbiji je to nešto više od 4 hektara po gazdinstvu, a u Vojvodini oko 11 hektara.
 

Parcela sa voćnjakom - © Foto: Biljana Nenković


Rača razmišlja o mini komasaciji nakon odluke da iz opštinske kase za agrar izdvoji procentualno najviše novca u Srbiji. Naime, ove godine 12% od ukupnog opštinskog budžeta otići će na subvencije u poljoprivredi. Na nivou republike izdvaja se 8% od budžeta za agrar. Najviše će dobiti voćari i pčelari, s obzirom na to da je u ovom kraju u poslednjih nekoliko godina došlo do ekspanzije voćarske proizvodnje.

Sagovornik: Nenad Savković, predsednik opštine Rača
Foto: Biljana Nenković


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica