Prvi gljivarsko-gastronomski festival u Sremskoj Mitrovici

Prvi gljivarsko-gastronomski festival u Sremskoj Mitrovici

Međunarodni festival gljivarstva i upotrebe gljiva pokazuje da je gljivarstvo prisutno u Srbiji i njenom okruženju. Kako se gljive mogu koristiti, ne samo kao hrana, već i kao lek, saznajte u Sremskoj Mitrovici od 5. do 7. oktobra 2018.

Pečurke ©Pixabay

Međunarodna gastro manifestacija „Gljive kao hrana i lek“ održaće se od 5. do 7. oktobra 2018. godine, na Gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici. Manifestaciju organizuje Udruženje „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice, sa ciljem približavanja čarobnog carstva gljiva  stanovništvu. Podršku manifestaciji dali su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija, Centar za kulturu „Sirmijumart“, kao i brojni medijski partneri.

Na ovom gastro događaju učestvovaće prerađivači gljiva iz Grčke, Hrvatske i Slovenije, kao i članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije, potom PG „Rada“ proizvođač lekovitih suplemenata od gljiva iz Šida, SZ „Neša“ proizvođač lekovitih preparata od gljiva i lekovitih trava iz Niša, „Žakica Dakica“ prerađivač lekovitih biljaka i gljiva iz Bora, kao i izlagači gastro specijaliteta iz Sremske Mitrovice.

Izlagači će predstaviti konzumne proizvode od gljiva – sušene, marinirane, slatko, čokoladu, ratluk, testenine, makarone, supe, rižoto, kao i lekovite preparate koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta. U okviru manifestacije organizovaće se „gljivarenje“ na Fruškoj gori, i prvi put će građanima biti predstavljena izložba samoniklih gljiva sakupljeninik na Fruškoj gori.

Izložbeni štandovi će biti postavljeni u petak 5.oktobra od 13 časova, a centralni deo manifestacije će se održati u subotu, 6. oktobra, kada je planirano i svečano otvaranje u 13 časova. U okviru otvaranja manifestacije, u kulturno-umetničkom programu će učesvovati Hor „Irida“, Tamburaški orkestar „Srem“ i folklorni ansambli iz Jarka, Klenka i FA„Branko Radičević“ Sremska Mitrovica.

U 17 časova, u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“ biće održano predavanje „Lekovite i fantastične gljive i gde one rastu“. Štandovi će biti postavljeni do nedelje 7.oktobra, do 17 časova. Spremaće se specijaliteti od gljiva: gulaš, pohovane gljive, bukovače na žaru,
suvlaki od šampinjona, rolnice i pite od gljiva, kuglof, medenjaci, slatko, ratluk i čokolada od gljiva. Specijalitet dana je pasta i namaz od tartufa.

Dođite i Probajte!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica