PROTESTI FARMERA eskaliraju: Francuzi brutalno kažnjavaju bio regulative

PROTESTI FARMERA eskaliraju: Francuzi brutalno kažnjavaju bio regulative

Francuski farmeri napadaju strane kamione, uništavaju teret, navodi se u izveštajima, a belgijski karfiol, poljska piletina i špansko vino su bačeni na put u južnoj Francuskoj.

Poljoprivrednici u Francuskoj više nemaju strpljenja ni razumevanja. Oni su zapalili grane i gume dok demonstriraju u Sainte-Colombe-en-Bruilhois nakon što su ranije blokirali autoput A62 u blizini Agena, jugozapadna Francuska.

PROTESTI FARMERA eskaliraju: Francuzi brutalno kažnjavaju bio regulative

 

PARIZ — Francuski farmeri napali su strane kamione koji su prevozili uvezene proizvode u južnom departmanu Drom i uništili njihov teret, izvestili su lokalni mediji u četvrtak, dok su protesti širom zemlje eskalirali navodi Politico.

Farmeri su zadržali najmanje desetak kamiona i bacili pošiljke belgijskog karfiola, poljske piletine i španskog vina na nacionalnoj ruti u Malatavernu, javio je radio France Bleu, citirajući jednog od farmera.

PROTESTI FARMERA eskaliraju: Francuzi brutalno kažnjavaju bio regulative

 

Fotografija sa lica mesta pokazuje tinjajuće ostatke pošiljki hrane za koje se činilo da su izgorele, razbacane preko autoputa. Saobraćaj se i dalje odvijao jednom saobraćajnom trakom.


zliv neprijateljstva prema uvozu iz drugih zemalja EU podseća na proteste iz 1990-ih, kada su francuski farmeri zaplenili i uništili pošiljke španskih jagoda. Takođe je usledio talas protesta širom istočne Evrope zbog konkurencije Ukrajine u sniženim cenama na tržištima žitarica i drugih proizvoda.

 

 

Francuski farmeri pojačavaju proteste protiv poreza na gorivo, nastojanja EU da učini poljoprivredu zelenijom i onoga što smatraju preteranom regulativom. Oni dodaju da veruju da je njihov život ugrožen sporazumima o slobodnoj trgovini.

 

 

 

Evropska unija pregovara sa latinoameričkim blokom Mercosur o sporazumu kojem se francuski farmeri — i predsednik Emanuel Makron — oštro protive. EU takođe razmatra proširenje privilegija slobodne trgovine na Ukrajinu, iako zemlje poput Poljske vrše pritisak na zaštitne mere na uvoz hrane kako bi zaštitile svoje farmere.


 

Francuski premijer Gabrijel Atal okupio se u četvrtak sa ključnim ministrima kako bi potražio načine za smirivanje protesta. Sindikat poljoprivrednika FNSEA je u međuvremenu objavio listu zahteva u kojima se poziva na poštovanje profesije, pravičnu naknadu i prihvatljive uslove rada.

 

Konkretno, francuski farmeri žele da budu izuzeti od predloženih pravila EU koja smanjuju upotrebu pesticida ili zahtevaju od farmera da odvoje deo svog obradivog zemljišta radi negovanja biodiverziteta.

Zemlje koje su rekle ne Agendi

Holandija 🇳🇱

Nemačka 🇩🇪

Francuska 🇫🇷

Poljska 🇵🇱

Litvanija 🇱🇹

Rumunija 🇷🇴

Belgija 🇧🇪

Španija (uskoro) 🇪🇸

Cela Evropa kaže NE klimatskoj agendi:

NEMAČKA

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica