Hiljade demonstranata protestovalo u Hagu zbog planova vlade o smanjenju emisije nitrata

Hiljade demonstranata protestovalo u Hagu zbog planova vlade o smanjenju emisije nitrata

U subotu u Hagu, hiljade farmera i demonstranata okupilo se u parku u znak protesta protiv planova holandske vlade da smanji emisiju nitrata. Istovremeno, klimatski aktivisti protestovali su protiv državne podrške industriji fosilnih goriva i blokirali su glavni put u drugim delovima grada, probivši policijske linije i satima ometajući saobraćaj.

Demonstracije su održane nekoliko dana pre pokrajinskih izbora, koji indirektno biraju i članove gornjeg doma nacionalnog parlamenta i mogu uticati na predloge za smanjenje zagađenja nitratima. Policija je kasnije intervenisala koristeći vodeni top protiv demonstranata koji su satima odbijali da napuste blokirani put.

Grad je zabranio učešće svim osim dva “simbolična” traktora, navodeći zabrinutost za bezbednost. Hiljade ljudi, uključujući mnoge farmera, okupilo se mirno ispred bine u parku noseći naopačke holandske zastave koje su postale sinonim za proteste poljoprivrednika i balone sa logom krajnje desničarske partije Forum za demokratiju.

Procenjuje se da je na ulicama bilo između 2.700 i 5.000 traktora, a plan vlade o azotu mogao bi uticati na 5.000 direktnih i 15.000 indirektnih radnih mesta. Poljoprivredne organizacije tvrde da će pravila izazvati društveno-ekonomsku katastrofu i traže sporazume koji će im pružiti više mogućnosti za budućnost poljoprivrede.


Iako stoka, đubrivo, saobraćaj i građevinarstvo doprinose emisiji azotnih oksida u Belgiji i Holandiji, poljoprivrednici su navodno odbili da sarađuju sa smanjenjem emisija. Oni takođe tvrde da novi zakoni nisu ravnopravni u odnosu na industrijske propise i da bi vlada trebalo da tretira poljoprivredu i industriju jednako.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica