Prilikom tretiranja voća mislite i na pčele

Prilikom tretiranja voća mislite i na pčele

Iz Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede stiže upozorenje, za voćare i ratare, a odnosi se na pravilno korišćenje sredstava za zaštitu bilja, kako bi se izbeglo nanošenje štete pčelarima.

Voće u svetu  - © Agromedia

Preporuka Uprave za zaštitu bilja je i ove godine da se sredstva za zaštitu bilja, pre svega insekticidi, koriste pre cvetanja ili nakon cvetanja, a ne u samoj fazi cvetanja, jer su otrovni za pčele“, izjavio je za agenciju Beta načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević.

Dodao je i da se ratarima i pčelarima savetuje uspostavljanje bolje saradnje na rerenu kako bi i jedni i drugi zadovoljili svoje potrebe na terenu, odnosno da se zasad blagovremeno zaštiti ali ne na štetu pčela.

„Ako dođe do neželjenih posledica predviđene su novčane kazne za nesavesne“, rekao je Milojević.

Iz SPOS-a poručuju da pčele podižu nivo prinosa za 30 do 40 odsto, a postoje biljne kulture, poput badema, čiji rod je u potpunosti zavisan od oprašivanja pčela. U Srbiji, prema podacima SPOS-a, ima oko 1,1 milion registrovanih košnica, a godišnje se proizvede pet do šest hiljada tona meda.

 

Pomor pčela - © Agromedia


 

Lokalne samouprave dužne su da na vreme obaveste pčelare kada se priprema oprašivanje protiv krpelja i komaraca, kao i da moraju da koriste sredstva za zaštitu bilja koje pčelama ne mogu da nanesu velike štete, a prskanja obave u kasnim večernjim satima.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović ocenio je da je prošle godine preventivno delovanje Ministarstva poljoprivrede dalo rezultate i da nije bio ozbiljnijih uginuća pčela, osim jednog probleme u Bačkoj Topoli zbog upotrebe herbicida.


Bogdanović je preporučio voćarima da tokom trenutno aktuelnog cvetanja jabuke ne koriste hemijsku zaštitu za tretiranje „rutave bube“ (Tropinota hirta), već da biljku štite jeftinim zamkama koje su zapravo plastične posude sa malo tečnosti i aromom jagode.

Preporuka je i da se za predstojeće cvetanje uljane repice koriste hemikalije koje su kratkoročno toksične za pčele, pre cvetenja.


Izvor: Beta, B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica