Pomoć pčelarima u okolini Bora

Pomoć pčelarima u okolini Bora

Udruženje pčelara iz sela Slatina kod Bora dobilo je materijal koji će im pomoći da prebrode posledice slabe ovogodišnje proizvodnje meda, prouzrokovane nepovoljnim vremenom. 

Pčele - © Pixabay

 

Pčelarima Slatine podeljeno je po 85 litara dizel-goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kilograma semena jednogodišnje medonosne biljke „facelije“. A na proleće iduće godine svaki pčelar će dobiti i po 20 sadnica medonosnog drveća.

U pitanju je poklon firme „Rakita“ koja obavlja geološka istraživanja bakra na lokalitetu „Čukaru Peki“, nedaleko od Slatine.

Iz kompanije kažu da im je stalo da unaprede razvoj pčelarstva u tom selu, čime nastavljaju ulogu društveno odgovorne kompanije.

Medonosne biljke - © Pixabay

S druge strane, pčelari kažu da će im to omogućiti ekonomsku održivosti, da pčelarstvo postane isplativije.  

„Ova pomoć mi zaista mnogo značiti, jer ćemo s ‘facelijom’ iduće godine imati prvu ‘pašu‘ koja je zapravo najbitnija. Velika pomoć će biti i medonosno rastinje koje očekujemo naredne godine, jer će mnoga domaćinstva značajno povećati proizvodnju meda“, рекао je dugogodišnji pčelar Duško Dulkanović.


Pо planu slatinskih pčelara, ove godine će svako zasеjati po hektar „facelijom“, a potom zasaditi medonosno drveće.

„Očekujem da ćemo ovim tempom za desetak godina pošumiti celu Slatinu i time dobiti kvalitetniju pčelinju pašu koja je iz godine u godinu sve oskudnija“, rekao je Nebojša Buzej.

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini je 600.000 dinara.


Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica