Poljoprivrednici apeluju na državu: Ne odbacujte polovinu zahteva za subvenciju mehanizacije

Poljoprivrednici apeluju na državu: Ne odbacujte polovinu zahteva za subvenciju mehanizacije

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić zatražio je od Ministarstva poljoprivrede  da ne odbaci više od polovine zahteva poljoprivrednika za subvencije od 70% za kupovinu mehanizacije.

Jakšić je za Betu rekao da je država ograničila broj odobrenih zahteva za subvencije na samo 2.500, a na konkurs je pristiglo oko 5.500 zahteva.

Konkurs za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti raspisan je prošle godine, ali zbog pandemije nije još realizovan“, rekao je Jakšić.

Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs za subvencije od 70% za „mlada gazdinstva“ registrovana u poslednjih godinu dana, kako bi lakše nabavila mehanizaciju i tada nije bilo navedeno da je broj ograničen.

Bodovna lista je mnoge poljoprivrednike razočarala, druge naljutila ili zbunila, jer je na listi bilo i po tri ista imena, pa se nije znalo na koga se odnosi to bodovno mesto. Otvorena je i dilema kako će se izabrati i čiji zahtev može da se odobri, ako više njih ima isti broj poena.

[related_post id =“1″]

Poljoprivrednici su, prema rečima Jakšiča, za vreme pandemije „hranili stanovništvo i treba im pomoći, a od toga će imati koristi i država, jer će se platiti porez“.

Poljoprivrednik iz Malog Crnića kod Požarevca Nemanja Živković rekao je da je razočaran, jer završava Poljoprivredni fakultet i odlučio je da se vrati na imanje, ali da je ispao iz kvote za kupovinu dve prikolice i valjka.

„Kada je prošle godine raspisan konkurs održavane su tribine i pozivali su nas da se prijavimo, jer novca ima. Sada je više od pola odbijeno. Zalud smo se maltretirali oko prijavljivanja“, rekao je Živković koji obrađuje 110 hektara zemlje.

Poljoprivrednik iz Stare Pazove Igor Fabri konkurisao je za subvenciju za kupovinu prskalice koja košta oko 15.000 evra, ali nije „ušao u kvotu od 2.500 zahteva“.

„Studirao sam mašinstvo, ali sam se opredelio da ostanem na imanju i sada obrađujem oko 80 hektara zemlje i uzgajam suncokret, šećernu repu, kukuruz i pšenicu i potrebna mi je prskalica“, rekao je Fabri.

Dodao je da je razočaran, jer je od prošle godine očekivao subvenciju sa velikom sigurnošću, pošto nije bilo najavljeno da će broj odobrenih zahteva biti ograničen.

Izvor: Ekapija

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti