Počelo 5. takmičenje za najbolje Intesa farmere

Počelo 5. takmičenje za najbolje Intesa farmere

Prošle nedelje „Banca Intesa“ pokrenula je 5. po redu godišnji ciklus nagradnog takmičenja za najuspešnije poljoprivredne proizvođače pod imenom Intesa farmer. Poljoprivrednici će se takmičiti u sledećim kategorijama: ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, a od prošle godine i u „slow food“ kategoriji koja promoviše kvalitet i tradiciju u proizvodnji hrane.

Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima Banke Intesa, objasnio nam je o kakvom je zapravo nagradnom takmičenju reč.

Poljoprivredni krediti za prolećnu setvu

Naši poljoprivrednici se svake godine sve više javljaju na ovaj konkurs. Ljudi su prepoznali priliku da se njihova proizvodnja i rezultati njihovog rada nagrade na neki način, na primer – kroz putovanje na kojem će imati priliku da vide kako poljoprivreda funkcioniše u zemljama koje su razvijenije od naše. Kroz takvu vrstu nagrade oni mogu da nauče kako poljoprivredna proizvodnja može da donese finalni proizvod koji je drugačiji od našeg i na kraju da sve to znanje primene u domaćoj praksi“, ističe Đorđe.

Otvaranje ovogodišnjeg konkursa za Intesa farmera - ©Agromedia 

Na konkurs za izbor najboljeg poljoprivrednika može da se prijavi svaki klijent „Banke Intesa“, odnosno svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje koristi njene usluge. Naravno, takmičari bi na svojim imanjima trebalo da primenjuju sve moderne agrotehničke mere u biljnoj proizvodnji, odnosno da na svojim farmama imaju kvalitetna priplodna rasna grla stoke. Kada je reč o „slow food“ kategoriji, ova banka će pre svega vrednovati autentičnost hrane koja se proizvodi.

Agroprotekt – jedinstven kredit na tržištu namenjen ratarima

Banka želi da podrži manje proizvođače u Srbiji koji proizvode ili izrađuju kvalitetne praoizvode sa geografskim poreklom. Primeri za njih mogli bi da budu leskovački ajvar, ariljska malina, zlatarski sir, futoški kupus i drugi poznati brendovi. To je prilika za većinu naših poljoprivrednika koji su mali da izađu i na domaće i na svetsko tržište sa finalnim kvalitetnim proizvodom“, dodaje on.

Otvaranje ovogodišnjeg konkursa za Intesa farmera - ©Agromedia 


Poslednje nagradno putovanje koje je „Banca Intesa“ organizovala za poljoprivrednike bilo je poseta Sajmu dobrog ukusa u Štutgartu. Osim toga, najbolji poljoprivrednici su u organizaciji banke obišli i sajmove u Parizu i Berlinu, kao i izložbu EXPO u Milanu. Tokom ovih putovanja mogli su da vide kako se njihove kolege iz inostranstva bave poljoprivredom i koje prednosti imaju u odnosu na nas. To nam je potvrdio i jedan od pobednika na prethodnim konkursima, Vladimir Panasović iz Sremske Mitrovice.

Mogu da vam kažem da bez bankarske podrške, bez obzira na tradiciju od nekoliko generacija koje se bave poljoprivredom, opstanak i napredovanje je veoma teško. Savremena poljoprivredna mehanizacija je abnormalno skupa i jedan dobar komad košta po nekoliko stotina hiljada evra. Isto važi i za poljoprivredno zemljište i prateće objekte. Zato bi bez partnerskog odnosa sa bankama, kakav ja imam već 10 godina sa Intesom, bilo praktično nemoguće bilo šta ostvariti“, navodi Vladimir Panasović, poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice.


Na takmičenje za Intesa farmera svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se prijave od 15.05. do 01.08. i to u  svim ekspoziturama širom Srbije, putem mejla i sajta banke. 

Maja Januško iz Novog Orahova takođe već desetak godina sarađuje sa „Bankom Intesa“.


Mi se bavimo proizvodnjom mleka. Imamo farmu krava holštajn rase. Uglavnom smo sa Bankom Intesa sarađivali u vezi sa kreditom za repromaterijal i za dugoročne kredite za osnovna sredstva, dakle za mašine, poljoprivredno zemljište i slično. Svakako da uz takvu pomoć povećavamo i broj grla i broj litara mleka po kravi na kraju godine“, ističe Maja Januško, stočarka iz Novog Orahova.

Otvaranje ovogodišnjeg konkursa za Intesa farmera - ©Agromedia 

Još neko vreme planiramo da se bavimo ovim poslom. Verovatno ćemo povećavati poljoprivredno zemljište, pošto je u sklopu stočarstva važno i ratarstvo, odnosno proizvodnja hrane za naše krave. Broj krava verovatno nećemo dodatno povećavati, jer nam je popunjen kapacitet, ali ćemo raditi na genetici i građevinskim objektima oko farme“, dodaje ona.

Na ovo takmičenje „Banke Intesa“ svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se prijave od 15.05. do 01.08. i to u  svim ekspoziturama širom Srbije, putem mejla, ali i sajta banke. Najuspešniji takmičari u svih 5 kategorija biće proglašeni na jesen i nagrađeni putovanjem na neku od relevantnih međunarodnih manifestacija iz oblasti agrara.

Sagovornici:
Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima Banke Intesa
Vladimir Panasović, poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice
Maja Januško, stočarka iz Novog Orahova

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica