Ako se NAĐE U HRANI može biti OPASNA PO ŽIVOT!

Ako se NAĐE U HRANI može biti OPASNA PO ŽIVOT!

Hrana kontaminirana gljivicama u najboljem slučaju može biti neugoda, a u najgorem slučaju opasna po život. Neke gljivice koje se nalaze na hrani proizvode toksične hemikalije zvane mikotoksini koji ne samo da kvare hranu kao što su žitarice, već mogu ugroziti ljudske živote.

čovek jede kiflu

Aflatoksini, jedan od opasnijih tipova mikotoksina, mogu izazvati rak jetre i druge zdravstvene probleme kod ljudi.

Gljivice koje se stvaraju i zadržavaju na žitaricama kasnije mogu ostati u hrani i biti opasne po one koji te proizvode konzumiraju.

Godinama su istraživači znali da neke gljivice proizvode ove toksine, ali nisu znali sve detalje. Sada, Bairam i njegove kolege su identifikovali grupu proteina koji su odgovorni za proizvodnju mikotoksina u gjivicama.

Za proizvodnju mikotosina ključni su proteini u gljivicama. Identifikovani proteini u glivičnim infekcijama deluju kao ključ za pokretanje automobila. Bajram i njegov tim su identifikovali proteine, otkrivajući da se četiri proteina spajaju da bi napravili ključ.

Istraživači su genetski konstruisali gljivicu da bi otkrili šta će se desiti stvaranjem mikotoksina. Kada nedostaje bilo koji od četiri proteina, ključ ne pokreće proizvodnju mikotoksina, otkrio je tim.

Gljivica Aspergillus flavus se širom sveta nalazi kao saprofit u zemljištu i izaziva bolesti na mnogim važnim poljoprivrednim kulturama. Uobičajeni domaćini ovog patogena su žitarice, mahunarke i orašasti plodovi.

Konkretno, infekcija A. flavus izaziva trulež klipa u kukuruzu i žutu buđ u kikirikiju pre ili posle žetve.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica