Otvoren prvi Poljoprivredni klub u Srbiji

Otvoren prvi Poljoprivredni klub u Srbiji

U prostorijama Uprave za agrarna plaćanja u Beogradu, 18. jula 2017. godine otvoren je prvi Poljoprivredni klub u Srbiji. Klub će biti mesto organizovanog okupljanja, razmene iskustava i uspostavljanja saradnje poljoprivrednih proizvođača, udruženja, prerađivača, investitora i ostalih činilaca u poljoprivrednom lancu.

Otvoren prvi Poljoprivredni klub - © Agromedia

Otvaranju Poljoprivrednog kluba prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin i menadžer Fonda za razvoj Regionalne Kancelarije UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država u okviru Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, Aleksander Averčenkov. Centralna kancelarija Poljoprivrednog kluba realizovana je u okviru Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finansijsku pomoć i stručnu podršku Vlade Ruske Federacije i Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija.

Ministar Nedimović izjavio je da je Poljoprivredni klub nova, moderna formula kooperacije i platforma koja će podržati suštinu poljoprivrede – stvaranje dodate vrednosti. Nedimović je istakao da će ovaj, kao i drugi poljoprivredni klubovi, čije se otvaranje planira širom Srbije, biti mesto na kome će se okupljati proizvođači, udruženja i eksperti iz oblasti poljoprivrede, kako bi razmenjivali iskustva i savremena znanja.

Otvoren prvi Poljoprivredni klub - © Agromedia 

„Naš posao je da sagledamo širu sliku tržišta i integrišemo oblasti u svojoj nadležnosti, da zatvorimo krug od primarne proizvodnje do prerađivačke industrije i plasmana i promocije, da budemo servis i pomoć i poljoprivrednicima i prerađivačima, da prepoznajemo i stvaramo prilike u poljoprivredi za sve nas“, naveo je Nedimović.

Ministar Nedimović je tom prilikom naglasio da je Srbija u proteklih deset godina izvezla 15 puta više voća na teritoriju Ruske Federacije u odnosu na 2006. godinu.

„Otvaranjem ovog Kluba, projektom Ruske Federacije i UNDP-a, stvorićemo uslove za istraživanje tržišta i videti šta je to što može da se plasira u Rusiju”, kazao je Nedimović.


Otvoren prvi Poljoprivredni klub - © Agromedia

Ambasador Čepurin ukazao je da je u poslednjih pet godina uvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju dvostruko smanjen, ali da je uvoz iz Srbije u Rusiju u istom periodu povećan skoro dva puta. Bitno je da se pronađu takve oblasti u poljoprivredi u Srbiji koje će omogućiti izvoz u Rusiju. Pre pet godina, izvoz u Rusiju iz Srbije je iznosio 156 miliona dolara, a protekle godine taj iznos je stigao do 289 miliona dolara, istakao je Čepurin.

Čepurin je naveo da je ruska strana zainteresovana za uvoz organskih proizvoda iz Srbije, kao i jabuka, malina i vina. Takođe, postoji interes za saradnju u oblasti semenarstva, kao i zajedničku proizvodnju poljoprivredne mehanizacije. Aleksander Averčenkov iz Programa za razvoj UNDP-a kazao je da je otvaranje ovog kluba samo početak trogodišnjeg projekta koji će trajati do 2019. godine, a sredstva namenjena za realizaciju budućih projekata iznosiće 1,5 miliona dolara.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica