Oprez: Štetočine naročito ugrožavaju mlade voćnjake

Oprez: Štetočine naročito ugrožavaju mlade voćnjake

U ovom periodu godine naročito su ugroženi mladi voćnjaci, jer mlade biljke u hladnim danima predstavljaju jedinu hranu za štetočine. Najviše su ugroženi zasadi jabuka, krušaka i višanja. Štetu možete sprečiti primenom biološke zaštite od zečeva i glodara.

 

Zečevi i miševi uništavaju mlade voćnjake - ©Pixabay

 

Proteklu sedmicu obeležilo je promenljivo vreme sa susnežicom i snegom na teritoriji cele Srbije. U jutarnjim časovima bilo je slabih do umerenih mrazeva na 2 metara visine i u prizemnom sloju vazduha.

Maksimalne dnevne temperature bile su uglavnom iznad nule, a sredinom sedmice u nekim mestima u centralnim i jugoistočnim krajevima između 7 i 11 stepeni. Početkom vikenda temperature su bile u padu.

Tokom sedmice bilo je obilnih snežnih padavina u svim proizvodnim područjima, pri čemu je formiran snežni pokrivač više nego dovoljne visine kako bi zaštitio niske ozime useve od pojave jačih mrazeva. Otapanjem ovog snega doći će i do povećanja zimske rezerve vlage koja će biti od velikog značaja početkom vegetacionog perioda.

Posebno je važno da u hladnim mesecima obratite pažnju na higijenu voćnjaka. Svake godine u ovom periodu u voćnjacima širom Srbije veliku štetu izazivaju glodari, pre svega voluharice i miševi, ali i zečevi. Oštećenja koje ove štetočine prave često mogu dovesti do slabljenja, pa i sušenja voćaka.

Miševi i zečevi su posebno štetni za mlade voćnjake, jer su mlade sadnice jedina hrana do koje mogu doći tokom zime. Naročito su ugroženi zasadi jabuka, krušaka i višanja, pa stručnjaci preporučuju redovno obilaženje mladih zasada voća i primenu adekvatne zaštite, kako bi mlade voćke zdrave i neoštećene sačekale početak vegetacionog perioda.


Izvor: RHMZ

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica