Od uljane repice već zarađeno 45 miliona evra

Od uljane repice već zarađeno 45 miliona evra

Do početka nove godine, prodato je 120.000 tona uljane repice iz žetve 2018. Suncokret je u prošloj sezoni posejan na do sada nezabeleženoj površini od 250.000 hektara, a dobar prinos soje omogućio je odličan izvoz ove kulture u Rusiju. Nakon sumiranja prošlogodišnjih rezultata, razmišlja se o očekivanjima za novu sezonu.

Uljana repica ©Pixabay

Rod žita, kukuruza, soje, suncokreta i drugih kultura skinut sa oranica 2018. godine uveliko se trguje, premda nizak vodostaj Dunava kvari ugovorene poslove ka inostranom tržištu.

U žetvi 2018. podsećamo, pšenice smo dobili 3,3 tona, kukuruza smo obrali sa 900.000 hektara i u čardake smestili oko 7,2  miliona tona zlatnog zrna. Suncokreta smo proletos posejali na do sada nezabeleženih 250.000 hektara i ostvarili prosečan prinos od 3,1 tone po hektaru. Sa zalihama iz 2017. soje smo imali oko 900.000 tona. Od roda iz 2018. godine smo nešto već i zaradili plasirajući ga na inotržište, pa direktor Poslovnog udruženja ˶Žita Srbije”  Vukosav Saković kaže da smo prodali svih 120.000 tona uljane repice i zaradili 45 miliona evra.

˶Odlično ide i prodaja soje za Rusiju, a kada se vodostaj Dunava podigne krenuće da se ostvaruju i ugovori o prodaji soje u Nemačku. Tona soje sada se kreće 320 i 340 evra˝, navodi Saković i kaže da se očekuje da se od soje zaradi stotinu miliona evra.

˶Još nije krenuo izvoz našeg žita za Egipat, premda je bilo najavljeno da se posle 30 godina srpska pšenica nađe na tržištu najvećeg svetskog kupca u decembru 2018. godine. Sada su predviđanja da put Egipta naša pšenica krene krajem januara˝, kaže Saković, navodeći da je egipatska delegacija odložila dolazak zbog snega.

Žita smo, kaže Saković, do sada prodali između 800.000 i 1.000.000 tona, ali je zbog niskog vodostaja Dunava trgovina bila zaustavljena, pa sada predstoji dalji plasman jer za domaće potrebe treba oko milion i po tona. Očekivanja su, kaže Saković, da ćemo za višak pšenice, od oko 1,7 miliona tona, koji imamo za prodaju, zaraditi 290 miliona evra. Od kukuruza se previđa najveća zarada – 380 miliona evra. Imamo viška oko tri miliona tona računajući i zalihe u prelaznom periodu. Ali i tu vodostaj Dunava kvari trgovanje, pa se očekuje da od nove godine, poslovi oko prodaje kukuruza krenu nabolje.

Cilj izvoz od pet milijardi

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je nedavno da će izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ovoj godini biti na nivou iz 2017. godine kada je izvezeno robe u iznosu od 3,9 milijardi evra. Po njegovim rečima ova godina biće bolja za plasman u inostranstvo jer imamo mnogo robe za izvoz, primarne, ali i finalnih proizvoda.

Ministar Nedimović je uverenja da Srbija ima potencijal da u kratkom roku dosegne izvoz hrane od pet milijardi evra, ali i da postoji prostor da se ta cifra dodatno uveća. 


˶Investiranje u poljoprivredu i prehrambenu industriju biće povećano nakon usvajanja izmena Zakona o ulaganju, koje dozvoljavaju sektorski pristup˝, naveo je Nedimović.

Izvor: Dnevnik.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica