Nemački poljoprivrednici u drugoj nedelji štrajka, ministar poručuje novca NEMA

Nemački poljoprivrednici u drugoj nedelji štrajka, ministar poručuje novca NEMA

BERLIN, 15. januar – Nemački ministar finansija Kristijan Lindner obratio se u ponedeljak hiljadama poljoprivrednika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog povećanja poreza, saopštivši im da nema dodatnih sredstava za subvencije.

Prema izveštaju Reutersa, demonstracije su skoro potpuno blokirale Berlin, gde su se na jednoj od glavnih avenija nizali kamioni i traktori. Oko 10.000 poljoprivrednika okupilo se kako bi obeležilo završetak sedmice protesta protiv ukidanja poreskih olakšica.

“Ne mogu obećati dodatnu državnu pomoć iz federalnog budžeta,” izjavio je Lindner ispred Brandenburške kapije. “Međutim, zajedno se možemo  boriti za veću slobodu i veće poštovanje prema vašem radu.”

Protesti su se intenzivirali kad je vlada odlučila da postepeno ukine poreske olakšice za poljoprivredni dizel u pokušaju da izbalansira budžet za 2024. godinu.  Zbog negodovanja ljudi, vlada je najavila da će zadržati poreske olakšice za nove poljoprivredne mašine i polako ukidati pomoć za dizel tokom nekoliko godina.

Putevi u Nemačkoj paralizovani: Šta stoji iza PROTESTA poljoprivrednika?

Ali poljoprivrednici, uz glasnu podršku opozicionih konzervativaca i krajnje desnice, kažu da to nije dovoljno.

Predsednik Saveza poljoprivrednika, Joahim Rukvid, izrazio je poštovanje prema svakom političaru koji je spreman da se suoči sa poljoprivrednicima. U jednom trenutku, morao je da interveniše tokom govora ministra finansija Lindnera, moleći okupljene da prestanu sa negodovanjem i pažljivo slušaju.

Vlada je pokazala spremnost na dijalog u situaciji gde postoji zabrinutost da političke rasprave postaju sve radikalnije i da bi protesti mogli eskalirati u nasilje. Planirano je da se lideri protesta sastanu sa predstavnicima vladajuće koalicije kasnije pospodne.


Ministar finansija Lindner, koji se predstavio kao neko ko i sam vodi poreklo sa sela, pokušao je da stekne podršku poljoprivrednika. On je istakao razliku između njihovog mirnog protesta u Berlinu i agresivnijeg ponašanja klimatskih aktivista koji su oštetili Brandenburšku kapiju, simbol nemačkog jedinstva. Međutim, njegov pokušaj nije naišao na veliki uspeh.


Lindner je naglasio da su ograničena sredstva potrebna za hitne investicije u obrazovanje i infrastrukturu, kao i za subvencije u energetskom sektoru. Posebno je izazvao negodovanje kada je spomenuo da su dodatna sredstva neophodna zbog rata u Ukrajini, ističući da su mir i sloboda u Evropi ponovo ugroženi i da je potrebno ulagati u nacionalnu bezbednost.

Nemački farmeri na ulicama Berlina: Protest protiv rezova u poreskim olakšicama za dizel


Vozila koja su stigla tokom noći iz cele Nemačke parkirana su jedno za drugim duž rute, a gomile poljoprivrednika, dobro obučenih da se zaštite od hladnoće, mahali su nemačkim zastavama i držali transparente sa sloganima uključujući: “Bez poljoprivrednika, nema budućnosti”.

Vladajuće stranke su podeljene oko toga kako najbolje ispuniti zahteve poljoprivrednika. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, iz Zelenih, predložio je finansijske nagrade za humano stočarstvo, dok neki socijaldemokrati žele ponuditi više cene proizvoda, a Lindnerovi Slobodni demokrati žele smanjiti administrativne troškove.

Nekoliko autobuskih i tramvajskih linija zatvoreno je zbog protesta, koji su nadgledali oko 1.300 policajaca, saopštila je policija.

Poremećaji uzrokovani protestima i štrajkovima vozova prošle nedelje naštetili su koalicionim strankama u anketama i podigli krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku na nove visine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica