Nemački farmeri na ulicama Berlina: Protest protiv rezova u poreskim olakšicama za dizel

Nemački farmeri na ulicama Berlina: Protest protiv rezova u poreskim olakšicama za dizel

Farmeri u Nemačkoj su se okupili u Berlinu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog planova vlade da smanji poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi. Ovi rezovi su deo širih mera vlade za popunjavanje budžetskog deficita od 17 milijardi evra, koje uključuju smanjenje subvencija štetnih za klimu i blago smanjenje troškova nekih ministarstava.

traktori ispred Branderburske kapije

Ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir, izrazio je zabrinutost zbog ovih mera, ističući da farmeri nemaju alternativu za dizel i upozoravajući da bi ovi rezovi mogli preopteretiti poljoprivredni sektor. Danas su farmeri u traktorima stigli u glavni grad, organizujući protest kod Brandenburške kapije.

Potpredsednik vlade Robert Habek, iz Zelene partije, naglasio je važnost održavanja budžetskog dogovora i potrebu za odgovornim pristupom u štednji. On je upozorio da svako ko želi da poništi planirane rezove mora pronaći način finansiranja koji je prihvatljiv za sve.

Osim toga, Ministarstvo ekonomije se suočava sa kritikama unutar vladajuće koalicije zbog iznenadnog prekida subvencija za kupovinu novih električnih automobila, koje su prvobitno trebale ostati na snazi do kraja sledeće godine. Ovaj potez je takođe deo širih mera za smanjenje budžetskog deficita.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica