Najveći vojvođanski kanal zatrovan: U Srbobranu teče crvena reka

Najveći vojvođanski kanal zatrovan: U Srbobranu teče crvena reka

Foto: Facebook/Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobran

Ispuštanje otpada direktno u Veliki bački kanal od koga je voda postala potpuno crvena snimio je ekološki aktivista Dragan Kurjački iz Srbobrana. On sumnja da je u pitanju insekticid kojim fabrika „Best Seed Producer“, štiti seme ratarskih kultura koje dorađuje i pakuje.

Kako navodi Kurjački, ekologe su obavestili lovci, a oni su sve proverili dronom i obavestili opštinsku inspektorku za zaštitu životne sredine. Međutim, ona se proglasila nenadležnom za otpadne vode i otrove, zbog čega se Kurjački odmah obratio predsedniku opštine Srbobran.

Predsednik opštine je momentalno izdao nalog da se ode na lice mesta, sačini zapisnik, fotografiše i prosledi nadležnim insitucijama. Inspektorka je otišla i u pomenutu fabriku, ali se još uvek ne zna šta je epilog njene posete.

Na fotografijama koje su zabeležene, iz odvodne cevi koja vodi iz fabrike izlazi drečavo crvena tečnost, koja se zatim uliva u Veliki bački kanal.

Foto: Facebook/Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobran

Kanal Vrbas-Bezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, deo je kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i  dugačak je 118 kilometara. Ovaj vodeni tok je zbog zagađenja proglašen “crnom ekološkom tačkom Evrope” u kom se krajem prošle godine zbog otrova ispuštenog iz šećerane u Crvenki dogodio pomor od preko tri tone ribe.

Prošle godine Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine potpisao je Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, na na osnovu kog će Srbija od Evropske unije dobiti 27 miliona evra za revitalizaciju Velikog bačkog kanala.

Projekat je u finalnoj fazi, a do tada izgleda da zagađivači nastavljaju sa trovanjem voda i celokupnog ekosistema u sklopu najvećeg vojvođanskog kanala.

Izvor: Nova

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica