Nacionalni tim za spas sela Srbije – da srpsko selo povrati stari sjaj

Nacionalni tim za spas sela Srbije – da srpsko selo povrati stari sjaj

Milan Krkobabić najavio je da će u februaru ove godine biti formiran Nacionalni tim za spas sela Srbije. U ovom timu biće predstavnici Vlade Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, članovi Odbora za selo SANU, ali i predstavnici zadružnih saveta i stručnjaci iz oblasti agrara.

 

 

Srpska sela moraju da vrate stari sjaj - ©Matija Jovanović

 
Kako penosi Danas, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća pre početka sastanka o pripremama za formiranje Nacionalnog tima za spas sela podsetio je da Srbija ima 4700 sela, a da je od njih čak 1200 u fazi nestajanja. Oko 1000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika, a 2000 seoskih mesta nema poštu.

Formiranjem ovog tima u 2019. godini nastavlja se projekat „500 zadruga u 500 sela“.

Krkobabić je najavio da će zajedno sa Odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) biti forsirano stvaranje specijalizovanih i složenih zadruga u oblastima koje su najbitnije za Srbiju. Prioritet će biti rudna, brdsko-planinska i nerazvijena područja.

U narednom periodu vodiće se snažna bitka za promociju sela u Srbiji. Najpre će biti odobrena bespovratna podsticajna sredstva novoformiranim i postojećim zadrugama, a kako ministar Krkobabić ističe, trudiće se da konkurs za dobijanje tih sredstava bude ubrzan i da on bude već u prvom kvartalu ove godine. 70 zadruga u Srbiji u 2019. godini dobiće bespovratna podsticajna sredstva.

Ministar je takođe istakao da „bez ujedinjavanja srpski domaćin nema šansu da opstane“.


Prema rečima Dragana Škorića, predsednika Odbora za selo SANU, stanje u srpskim selima mora da se promeni, s obzirom na to da se u čak 86% sela broj stanovnika smanjuje. Stručni ljudi u Nacionalnom timu za spas sela Srbije će definisati detalje budućeg razvoja sela, sa ciljem da srpska sela budu slična selima u Austriji, Švajcarskoj i drugim zemljama, ali i da povrate svoj stari izgled i sjaj, iz vremena kada su srpska sela bila puna rada, proizvodnje i mladih ljudi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica