Materijalno i finansijsko stanje ratara krajnje dramatično

Materijalno i finansijsko stanje ratara krajnje dramatično

Materijalno i finansijsko stanje mnogih poljoprivrednih proizvođača, kao i ratara u protekloj godini bilo je više nego dramatično, navodi se u saopštenju udruženja Pančevački ratari. Ne samo što su poljoprivrednici u Srbiji jedva pregurali sušnu 2017. godinu, već su cene ratarskih proizvoda nastavile da padaju i u ovoj godini. Za njih nova 2018. godina ne sluti ništa dobro. Saopštenje za javnost udruženja Pančevački ratari, prenosimo u celosti.

Posledice suše - © Pixabay

 

„Po isteku prazničnog raspoloženja, trežnjenje ,uz pomoć rasola’ dovodi mnoge ratare u sumornu realnost i beznađe, bez ikakve perspektive da se katastrofalno materijalno – finansijsko stanje popravi. Proizvođački slom i finansijski krah ,pomogli’ su nekim ,manjim’ ratarima da donesu odluku o napuštanju ove surove delatnosti u našim uslovima i pored dosadašnje fanatične odanosti poljoprivredi.

Cene osnovnih ratarskih proizvoda su i dalje u padu, a imajući u vidu kontinuiranu petogodišnju depresiju ovih proizvoda i do 60%, nema nikakvih šansi niti nade da će se cenovno stanje ovih proizvoda popraviti. Pšenice je posejano 20-30% više površina nego dosad, delom zbog plodoreda a više zbog visoke rezigniranosti katastrofalno niskom prošlogodišnjem prinosu kukuruza.

Dosadašnja sušna zima ukazuje na još jednu sušnu godinu, jer smo izašli iz ekstremno sušne 2017. godine sa visokim nedostatkom vlage u zemljištu (preko 300 litara po metru kvadratnom). Naši visoki vlastodršci i ministar poljoprivrede svojim marketingom prikazuju lažnu stvarnost i šire šarene lažne nade koja je crna bar za ratare i vodi manje i većinu srednjih gazdinstava u provaliju bez dna. Ratari su iz 2017. godine izašli kao ,drogirani’ kockar ,jer su četvoronoške izbačeni iz kockarnice’ praznih džepova, bez košulje i poderanih leđa.

Rod kukuruza - © Agromedia

Da li će 2018. godine opet ući u ozloglašenu kockarnicu (naša poljoprivreda) i oprobati sreću ili će odustati od obnove proizvodnje teško je reći, ali je sigurno da će ova godina biti prelomna za mnoge ratare u rešavanju pojedinačnih sudbina ,na mnogaja ljeta’.


Posle ukidanja pravilnih ekonomskih pariteta cena, izostanka državne pomoći u uslovima državnih nameta – nalik na harač turskih dahija, tranzicija i ulazak u, divlji kapitalizam’ bez državnih subvencija kao u evropskoj uniji za ratare predstavlja ulazak u novu proizvodnju kao ,mač za vratom, na giljotini’.

Zbog višegodišnjih kontinuiranih mera sprovođenja ekonomskog genocida nad ratarima 2018. godinu posle svega što nas je snašlo možemo slobodno još na početku godine najaviti – ,proglasiti’ da je doživljavamo kao ,godinu plača’, dok vlastodršci u ime države ,liju krokodilske suze’ !”


Saopštenje za javnost udruženja Pančevački ratari, o stanju u poljoprivredi i ratarskoj proizvodnji u 2017. godini, kao i o očekivanjima za 2018. godinu preneli smo u celosti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica