Krkobabić u poseti Pčinjskom okrugu – Selu Vlase dodeljeno 5,9 miliona dinara

Krkobabić u poseti Pčinjskom okrugu – Selu Vlase dodeljeno 5,9 miliona dinara

Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Кrkobabić posetio je Pčinjski upravni okrug.

 

Milan Krkobabić - © Agromedia

Ministar je zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU Draganom Škorićem i potpredsednikom tog odbora Milovanom Mitrovićem posetio ZZ „Poljanica Trend“ u selu Vlase kojoj je dodeljeno 5,9 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja RS, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i novoformirane zadruge.

Zadruga je tim sredstvima kupila hladnjaču za duboko zamrzavanje voća i povrća i sušaru za voće, povrće i lekovito bilje.

„Udružen seljak je slobodan seljak. Slobodan od spekulanata, nakupaca, banaka. Svoj na svome.“ rekao je ministar i ponovio da je 350 osnovanih zadruga od početka akcije dovoljan pokazatelj da se vratilo poverenje u udruživanje u Srbiji.

Milan Krkobabić - © Agromedia

Direktorka zadruge Ljiljana Trajković izrazila je veliko zadovoljstvo posetom ministra i investicijom Vlade Srbije i pokušala da objasni šta ona znači za ovo i ostalih 22 sela oblasti Poljanice.

„Trenutno imamo deset kooperanata i nadamo se da će ih biti sve više. Poljanica ima oko 70 hektara pod malinom i dosta borovnica, a u planu je i uzgajanje borovnice. Želja nam je da od ove zadruge čitava oblast ima korist“ rekla je Trajković


Кrkobabić je sa svojim saradnicima osim zadruge u selu Vlase, obišao i mesnu zajednicu, crkvu i poštu, a svoju posetu završio u obližnjem Golemom selu gde je obišao pogon fabrike Jumko.

„Domaćini Poljanice su poslednja odbrana Srbije. Moramo im pomoći da požele da ostanu. Oni žele put, zadrugu, ambulantu, školu, dom kulture, poštu, crkvu. Složni su u očekivanjima i jasni u zahtevima. Ova novootvorena zadruga i pogon Jumka koji radi punom parom dokaz su da je država povukla prvi potez“ rekao je ministar Кrkobabić i istakao da je „Nacionalni tim za spas sela“ koji je u formiranju pre svega namenjen ovim rubnim područjima naše zemlje.

Zadruge - © Agromedia


Akademik Škorić i akademik Mitrović obratili su se prisutnim seljanima, pozvali ih da se udruže i da iskoriste sve potencijale koje im bavljenje voćarstvom, stočarstvom i pčelarstvom koji su karakteristični za ove delove zemlje omogućava, jer je poljoprivreda jedini izvor njihove egzistencije, a na državi je da omogući da sela imaju i sve ostale preduslove za kvalitetan život kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportske aktivnosti i kulturni sadržaji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica