Ko sa mleka ”SKIDA KAJMAK”, proizvođači sigurno ne

Ko sa mleka ”SKIDA KAJMAK”, proizvođači sigurno ne

Cena litre dugotrajnog mleka sa 2,8% mlečne masti u Srbiji u proseku iznosi 155 dinara u marketima. Stočari, koji proizvode mleko, dugo se žale na to da u ceni mleka samo mleko čini manji deo cene, a veći deo ode svim posrednicima na putu od farme do prodavnice.

mleko u rafovima

Kako izgleda celokupna struktura cene litre mleka, počevši od proizvođača do trgovaca, istraživao je portal Danas, a informacije je dobio od različitih učesnika na tržištu.

U proseku, prvih 70 dinara odlazi za zaradu proizvođača mleka, koji prodaju sirovo mleko mlekarama. Mlekare nastavljaju prodaju trgovinskim lanacima za cenu koja iznosi od 90 do 125 dinara, sa PDV-om to iznosi 137 dinara, što bi u na kraju dovelo do finalne cene od 155 dinara.

Cena litre mleka varira u zavisnosti od proizvođača i eventualnih akcija po marketima, te se može kupiti po ceni koja se kreće u rasponu od 130 do 160 dinara. U marketima trgovačka marža za mleko i mlečne proizvode može da iznosi od 20 do 45%, što je izazvalo negodovanje od strane proizvođača mleka. Proizvođači su zatražili od Ministarstva trgovine da kontroliše maržu na mleko, s obzirom na to da samo od 50 do 85 dinara po litri dobijaju od mlekara.

Proizvođači iz Srednjeg Banata kažu da mlekare kupuju mleko od njih po ceni od 50 do 60 dinara, a dalje ga prodaju za 90 dinara. Zoran Kotarac iz Slankamena, proizvođač mleka, navodi da bi minimalna cena prema njima trebalo da bude 80 dinara po litri, ako se uzmu u obzir cene svih inputa.

Proizvođače je ugrozila i državna mera kojom je dozvoljeno da mlekare uvoze mleko sumnjivog kvaliteta iz EU, posebno kada se uzme u obzir da nacionalna referentna laboratorija, koja bi trebalo da oceni kvalitet, ne radi već godinama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica