Kako je bilo na zimskom seminaru farmera na Tari?

Kako je bilo na zimskom seminaru farmera na Tari?

Kao i prethodnih godina, i na 16. Zimskom seminaru farmera na Tari, održana su brojna stručna predavanja iz različitih oblasti poljoprivrede, diskusije na mnogobrojne teme, kao i predstavljanje kompanija koje će proizvođačima ponuditi rešenja za probleme sa kojima se svakodnevno sreću u proizvodnji.

„Trudimo se da dovedemo stručnjake i profesore, ne samo sa fakulteta, već i stručnake koji su u praksi; neko ko može direktno iz prakse da nam prenese svoja iskustva, što je jako bitno. Takođe, jako je bitno da ljudi međusobno razgovaraju, samim tim poljoprivrednici mogu da razmenjuju iskustva; šta je ko radio, čime je štitio, kakvo je seme koristio i ko je kako prošao sa naplatom… Sve je na jednom mestu”, kaže Voja Malešević, predsednik kluba 100P plus.

Prema njegovim rečima, oko 420 gostiju je prošlo kroz seminar, za 6 dana koliko on traje.

Svi posetioci i polaznici, tokom ovog šestodnevnog seminara imali su priliku da se upoznaju i nauče nešto novo o savremenim trendovima u proizvodnji, novim pristupima zaštiti bilja i selekciji semena, ali i da međusobno razmenjuju iskustva i znanja. A mnogi on njih ne propuštaju nijedan seminar farmera na Tari.

„Ja mislim da je ovo meni 13 put. Kada sam krenuo, više nisam preskakao. Svake godine sam tu. Upoznao sam jako mnogo ljudi, i to mnogo više vredi. Imamo ljude iz Hrvatske, iz svih krajeva Vojvodine i tu pričamo koja setva, kad setva, koje sorte…sve. Meni to puno znači”, kaže Stipan Šarčević, proizvođač iz Subotice.

Prema rečima Ivana Tomića, proizvođača iz Slankamena, on dolazi svake godine jer ima interesantnih predavanja i ima priliku da upozna nove ljudi, kao i da čuje novitete u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored toga, odlična je prilika za koristan odmor.

„Ja ovde dolazim već 14. godina i uglavnom povedem i celu porodicu”, kaže Jadran Anđelković, proizvođač iz Kovina.

Kako sam kaže, ima dosta toga što ih sve interesuje, a ponajviše njega. Tu razmenjuju iskustva između Srema, Banata i Bačke jer svako ima nešto karakteristično za svoj kraj, a sve ih povezuje jedna stvar – profit od poljoprivrede.

„Sve je ovo u interesu većeg profita; da razmenjujemo iskustva, kako da sa što manje utroška novca, resursa i života dobijemo što više para i da preživimo teške uslove, mada je u poljoprivredi uvek bilo teško ali – mi smo jaki borci“, zaključuje Jadran.


Klub 100P plus je udruženje poljoprivrednika osnovano 2003. godine u Novom Sadu, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informisanja i stručnog usavršavanja poljoprivrednika. Među najvažnijim godišnjim aktivnostima Kluba 100P plus, nalazi se i organizovanje Zimskog seminara farmera.

Sagovornici: Voja Malešević, predsednik kluba 100P plus
Stipan Šarčević, proizvođač iz Subotice
Ivan Tomić, proizvođač iz Slankamena
Jadran Anđelković, proizvođač iz Kovina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica