Izvoz kukuruza u oktobru i novembru opao za 90%

Izvoz kukuruza u oktobru i novembru opao za 90%

Izvoz kukuruza u oktobru i novembru opao je za 90% u odnosu na isti period prošle godine. Srbija je bila na desetom mestu po izvozu kukuruza u svetu 2016. godine, a vrednost izveženog kukuruza iznosila je 371,7 miliona dolara.

Izvoz kukuruza - © Pixabay

U oktobru i novembru ove godine, izvezeno je svega 59.440 tona  kukuruza i to uglavnom u države regiona. Zabrinjavajuće je to što je ova količina čak 90% manja u odnosu na isti period 2016, kada smo na strana tržišta plasirali oko 569.000 tona kukuruza.

„Ovaj podatak sasvim dovoljno govori o cenovnoj nekonkurentnosti domaćeg kukuruza u odnosu na svetsko tržište“, saopštila je Produktna berza u Novom Sadu.

Srbija spada u deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu

Drugi razlog pada prometa jeste činjenica da će Srbija ove godine, zbog suše, imati za izvoz svega 850.000 tona ovog poljoprivrednog proizvoda, što je tri puta manje nego prošle godine.

„Usled ovih problema, Srbija je izgubila poziciju osmog najvećeg svetskog izvoznika kukuruza i ove godine sasvim sigurno neće biti u društvu najvećih“, potvrdio je Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Pod velikim je znakom pitanja i ukupan prihod koji će nam doneti taj, godinama najznačajniji, izvozni proizvod agrara, čiji je plasman na strana tržišta u rekordnoj 2016. vredeo 371,7 miliona dolara.

Izvor:  eKapija


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica