Izložba "U carstvu gljiva" u Jevremovcu

Izložba "U carstvu gljiva" u Jevremovcu

Gljive su izuzetno sprecifična živa bića koje nisu ni biljke ni životinje. Često nismo ni svesni koliko su značajan deo naših života, bilo da smo sladokusci koji vole kolače i pecivo, ljubitelji dobrog vina ili piva, sireva, ili smo samo bolesni i treba nam antibiotik. Nažalost one imaju i svoju lošu stranu pa postoje i otrovne pečurke, gljivična oboljenja ljudi, životinja i biljaka, kao i toksini koje različite gljive sintetizuju. Zbog toga su ovakva dešavanja značajna za sve, a ne samo za poljoprivrednike.

Bukovača © Pixabay

Manifestacija „U carstvu gljiva“ biće otvorena 7. oktobra 2018. u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Tokom jednog dana biće priređena izložba i održano više predavanja o gljivama, tim čudesnim i malo poznatim bićima koja su prisutna oko nas i u različitim sferama našeg života.

Gljivična oboljenja kukuruza mogu biti veliki problem.

Kroz tajnovito „Carstvo gljiva“ posetioce vode mikolozi i iskusni zaljubljenici i poznavaoci pečuraka Mikološkog društvo Srbije, Biološkog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog muzeja.

Razvoj mikologije u Srbiji će biti predstavljen brojnim naučnim radovima koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu, na predavanjima, kao i izloženim knjigama čiji su autori mikolozi ili posvećeni gljivari. Istorijat razvoja Mikološkog društva Srbije, koje je proslavilo 25 godina postojanja, ilustrovaće veliki broj plakata izložbi održanih u proteklim godinama, a glasilo Društva, „Svet gljiva“, će podsetiti posetioce na brojne zanimljivosti i rezultate u proučavanju gljiva Srbije.

Godinama mikolozi prate prisustvo i raznovrsnost pečuraka i drugih gljiva na terenima Srbije, što je prikazivano na brojnim ranijim izložbama gljiva. Cilj ove manifestacije je da stavi akcenat na značajne jestive i otrovne vrste s ovih terena i istakne koje su to slične jestive i otrovne vrste zbog kojih se često dešavaju trovanja. Da gljive danas zauzimaju važno mesto u prehrambenoj industriji i farmaciji dokumentavaće brojne komercijalno gajene vrste.

Bukovače su izuzetno lake i jeftine za gajenje.

Plodonosna tela gljiva se danas sve više koriste kao hrana i dodaci hrani, za proizvodnju farmaceutskih i kozmetičkih preparata ali i u mnogim drugim biotehnološkim procesima. Svet mikro gljiva je mnogo manje poznat široj javnosti a njihov značaj je ogroman. Mnoge učestvuju u različitim biotehnološkim procesima za dobijanje hleba, sireva, vina, piva i drugih proizvoda, neretko su izazivači propadanja hrane, često su uzročnici bolesti biljaka, životinja i čoveka, producenti toksičnih materija itd.


Izložba © Mikološko društvo Srbije

Delić tog čudesnog sveta će biti predstavljen na izložbi. O tome šta su gljive a šta pečurke, kako su pojedine vrste izvrsna hrana a neke su i hrana i lek; o tome da imaju i mračnu stranu i da mogu produkovati različite toksične supstance od kojih su neke smrtonosne za čoveka; da mogu biti uzročnici propadanja mnogih tekovina čovečanstva pa tako i kulturne baštine, biće obuhvaćeno predavanjima koja će održati stručnjaci u datim oblastima. Manifestaciju je organizovalo Mikološko društvo Srbije u saradnji sa Institutom za botaniku i Botaničkom baštom „Jevremovac“, a podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.Nadamo se da ima dosta razloga da posetite ovu jedinstvenu izložbu isaznate nešto više o gljivama.

Izvor: Mikološko društvo Srbije


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica