Iskustva proizvođača: Kućna prodaja i online pijace smanjuju gubitke

Iskustva proizvođača: Kućna prodaja i online pijace smanjuju gubitke

Pijaca u Kraljevu 

Već godinama unazad poljoprivredni proizvođači imaju veće probleme s prodajom svojih proizvoda nego sa proizvodnjom, mada i rad na njivama, u baštama i voćnjacima nije nimalo lak, posebno ako se tome dodaju visoki troškovi u nabavci kvalitetnog sadnog materijala, mehanizacije i obrade. Epidemija izazvana koronavirusom, koja je dovela do zabrane kretanja i zatvaranja pijaca širom Srbije, donela je nove nevolje voćarima, povrtarima, stočarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima, koji se snalaze na razne načine da unovče svoj rad i smanje neplanirane gubitke.

Troje mladih Kraljevčana prepoznali su probleme poljoprivrednih proizvođača u prodaji povrća, voća i drugih proizvoda nakon zatvaranja pijaca u Srbiji, usled korona virusa, i rešili su da otvore prvu “online pijacu“, grupa na Fejsbuku. Njen je cij da poveže proizvođače i kupce sa teritorije Kraljeva što se, sudeći po broju članova, pokazalo kao odlična ideja.

Za sedam dana postojanja FB grupe Pijaca Kraljevo online prodaja okupila je oko 2.700 članova, a pored poljoprivrednih proizvođača, prodaja poljoprivrednih proizvoda je omogućena i onima koji inače prodaju na pijaci, pa je osim voća, povrća, živine, mlečnih proizvoda, jaja, meda, moguće pazariti i cveće, lekovito bilje, domaća alkoholna pića, vaskršnje dekoracije…

Berba jagoda Vladimir Stefanovic

“Imamo dosta pozitivnih komentara, koji dokazuju da je za ovakvim timom odavno postojala potreba i da je nastala u pravom trenutku, s obzirom da štiti lokalne proizvode i promoviše, pre svega, male poljoprivredne proizvođače“, kaže Julijana Radenković, moderator fejsbuk stranice.

S obzirom da društvene mreže predstavljaju budućnost u prodaji ova Kraljevčanka veruje da se virtuelna pijaca može održati i graditi i nakon završetka vanrednog stanja.

Zvonko Domanović iz Adrana kod Kraljeva se opredelio za prodaju svog povrća kod kuće i dostavu na adresu potrošača.

“Odgovara mi i jedna i druga varijanta. Blizu sam grada tako da do 17 časova, kada počinje zabrana kretanja, mogu da uberem sveže povrće: spanać, mladi luk i zelenu salatu i istog dana ga dostavim na adresu potrošača. Dugo se bavim ovim poslom, moji kupci znaju da ne koristim pesticide, tako da znatne količine prodam i kod kuće. Pripremim na vreme robu pa da nema dužeg zadržavanja u mom dvorištu, tako se uklapam i u mere propisane za vreme pandemije. Kasnije mi stiže paradajz i drugo povrće, tako ću i to prodavati na isti način sve dok su sadašnje mere na snazi“, kaže Zvonko.

voce i povrce prodavnica

Mladi voćar iz Bukovice Vladimir Stefanović pre par godina otvorio je u Kraljevu prodavnicu voća i povrća koja mu sada dobro dođe da lakše unovči ono što je teškom mukom proizveo.


“Imam razumevanje za postojeću situaciju i mogućnosti mojih kupaca tako da sam cene prilagodio njihovom novčaniku. U prodavnici imam gotovo sve vrste voća i povrća pretežno proizvedenih na mom imanju u Bukovici, selu nadomak grada, tako da znam šta prodajem a moji kupci šta kupuju i zadovoljni smo svi. Ne očekujem neku veću zaradu, bitno je da sada pokrijem troškove dok ne krene bolja prodaja i u mojoj prodavnici i na veliko“, kazuje dvadesetpetogodišnji uzorni bukovički voćar.

Kućna prodaja jedini izlaz za cvećare

Cvećari takođe imaju velike probleme sa plasmanom svog cveća. Ipak kvalitetne ledene muškatle, surfinije, begonije, kadife, lepi jovo, bele rade, petunije i druge vrste sakcijskog i baštenskog cveća nađu put do ljubitelja cveća. Porodici Joković iz kraljevačkog sela Musina Reka, koji su u samom vrhu srpskih proizvođača cveća, otkazano je nekoliko ugovorenih izvoznih isporuka, zbog nastale situacije za epidemijom, ali njihova prodaja kod kuće odvija se mimo svih očekivanja.


“Strepeli smo kao nikada za poslednjih 15 godina kako se bavimo ovim poslom. Mislili smo, kome je do cveća kad opasna zaraza vlada celim svetom, gde prodati oko 250.000 raznih biljaka koliko je u našim plastenicima? Međutim, prodaja kod kuće ide odlično i to je rezultat našeg minulog rada koji se zasnivao na na tome da kvalitetom izađemo na tržište i tu ostanemo. Cveće se uglavnom naručuje telefonom, a mi za dan isporuke u zakazano vreme imamo pripremljene pakete tako da kod plastenika nema gužve, iako od jutra do popodneva bude od dvadeset do trideset kupaca. One sa strane prvo snabdevamo kako bi se vratili do 17 časova i početka zabrane kretanja, a ove iz Kraljeva i bližih mesta i do popodnevnih časova. Poštujemo sve mere zaštite, vršimo dezinfekciju plastenika i drugih objekata jer nam je zdravlje kupaca a i naše na prvom mestu“, kaže za portal Agromedia Goran Joković.

Na ovaj način snalaze se i drugi poljoprivredni proizvođači da, kako kažu, pokriju što više uloženih sredstava u proizvodnju. Najteže je starijim povrtarima, voćarima i stočarima. Oni se nadaju, kao i svi ostali, da će država imati u vidu selo i seljaka pri saniranju ekonomskih posledica epidemije, jer bez te pomoći teško da mogu da nastave proizvodnju i ove, a posebno narednih godina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica