Grad i nevreme naneli velike štete gajenim kulturama

Grad i nevreme naneli velike štete gajenim kulturama

Poslednjih nekoliko dana jako nevreme i obilne padavine zahvatile su veliki deo naše zemlje. Ipak, najviše štete naneo je grad koji je kako kažu poljoprivredni proizvođači pao u ogromnoj količini da je izgledalo kao da je zemlju pao sneg a ne grad. Nažalost, ove obilne padavine bile su pogubne po one voćne zasade koji nisu bili zaštićeni, ali i po veliki broj ratarskih useva.

 Protivgradna zaštita - © Željko Dulanović

Pored ostalih vremenskih uslova koji ovog proleća nisu pogodovali nekim ratarskim i voćnim kulturama, grad koji je ovih dana zadesio veći broj okruga u Srbiji bio je za neke od njih poguban. Štete od grada još uvek nisu procenjene, ali mnogi poljoprivrednici strahuju za svoj rod.

Grad je tokom poslendjih nekoliko dana padao na brojim mestima u Srbiji, kao što su Jaša Tomić, Petrovaradin, Gornji Milanovac, Arilje, okolina Uba, Kragujevac, Topola, ali i u mnogim drugim krajevima. Kako poljoprivrednici navode u neki grupama na društvenim mrežama najviše su stradali oni voćni zasadi koji nisu bili zaštićeni protivgradnom mrežom. A kvalitetna protivgradna mreža je od velike važnosti za dobar rod.

Ipak ono što brine poljoprivrednike jeste trenutna situacija sa protivgradnim raketama. Naime, linije poslednje i jedine odbrane od grada širom Srbije i ove godine biće proređene zbog male nadoknade koje će Republički hidrometerološki zavod isplaćivati strelcima.

Protivgradna zaštita - © Pixabay 

Protivgradna odbrana u danonoćnoj pripravnosti je od 15. aprila, a angažovani na njoj primaće, kao i prethodnih desetak godina, samo po 4.000 dinara mesečno. Obaveza velika a zarada mala, pa zbog toga mnoge protivgradne stanice su početak sezone dočekale bez posada.

Šta nas čeka naredne nedelje?

U sredu 1. maja se prognozira oblačno, ujutro i pre podne mestimično sa kišom, na visokim planinama sa susnežicom i snegom. Posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje. Do subote 4. maja prognozira se promenljivo oblačno vreme ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturom oko prosečnih vrednosti.

U nedelju 5. maja i početkom naredne sedmice prognozira se pretežno oblačno i svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnijim padavinama. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne, centralne i istočne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima severne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica