Da li je Evropa spremna za ZABRANU uzgajanja životinja radi proizvodnje KRZNA?

Da li je Evropa spremna za ZABRANU uzgajanja životinja radi proizvodnje KRZNA?

Izvršna vlast EU odlučila je da kupi vreme odlažući odluku o uvođenju zabrane držanja i ubijanja životinja radi eksploatacije krzna u celoj EU do 2026. godine.

Saopštenje je objavljeno u četvrtak (7. decembra) kao odgovor na Evropsku građansku inicijativu (ECI), koja je prikupila 1,5 miliona potpisa pozivajući na zabranu uzgoja životinja za jedinu ili glavnu svrhu proizvodnje krzna, kao i prodaju krzna uzgojenih životinja i proizvoda koji ga sadrže unutar EU.

Građanske inicijative omogućavaju Evropskoj komisiji da raspravlja o peticijama koje dosegnu milion potpisa, na osnovu kojih se može podneti i zakonski predlog o tom pitanju. U ovom slučaju, Komisija je odlučila da ne reaguje odmah, već da ,,pažljivo proceni nužnost i izvodljivost zabrane uzgoja krzna i marketinga krzna u EU-u”.

,,Nije bilo moguće postići konsenzus o ovom pitanju”, rekla je evropska poverenica za zdravlje i dobrobit životinja Stela Kirijakides novinarima, dodajući da je uzgoj krzna i dalje važan ekonomski sektor za neke države članice, naročito u ruralnijim i ekonomski ranjivijim zajednicama.

Inače, po podacima lobista za zaštitu životinja sa sedištem u Briselu, Eurogroup for Animals, u Evropi je godišnji uzgoj kuna smanjen sa 45 miliona životinja u 2014. na približno 12 miliona u 2021. godini. Finska i Poljska su zemlje EU sa najviše farmi krzna.

Lopta je sada na terenu Uprave za bezbednost hrane EU (EFSA) od koje je izvršna vlast EU zatražila da sprovede naučne savete do marta 2025. Nakon te procene, Komisija će saopštiti najkasnije do marta 2026. godine ukoliko smatra da je potrebno da predloži takvu zabranu.

„U kreiranju politike EU će se po ovom pitanju čvrsto rukovoditi naukom“, zaključila je Kirijakides. Prema rečima visokog zvaničnika EU, Komisija će u međuvremenu sprovoditi posete farmama krzna na licu mesta.


Za nevladinu organizaciju Human Society International, odlaganje Komisije da danas donese zabranu je „neoprostivo i osuđuje milione životinja na živote koji nisu ni vredni života na preostalim farmama krzna u EU“.

„Duboko je frustrirajuće i zabrinjavajuće što Komisija zaobilazi svoju odgovornost za odlučnu akciju za okončanje zastarele i nepotrebne trgovine krznom“, rekla je Džoana Svejb, viši direktor Human Society International za Europu, dodajući da vodeći virolozi upozoravaju da su postojeće farme krzna veoma realan rizik za razvoj pandemijskih bolesti.

Međutim, po mišljenju grupe za dobrobit životinja Četiri šape, Komisija je sada ipak jasno stavila do znanja da je otvorena za zabranu uzgoja krzna širom EU i „uverena je da će nezavisno naučno mišljenje EFSA zaključiti da su trenutni sistemi smeštaja na farmama krzna nekompatibilni sa dobrobiti životinja.”


Izvor: Euronews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica