Uzgoj Angorskih kunića – Ljupka životinja koja donosi dugoročan prihod

Uzgoj Angorskih kunića – Ljupka životinja koja donosi dugoročan prihod

Angorski kunić: jJupka životinja koja donosi veliku zaradu godinama   - © Pixabay

Angorski kunići imaju krzno od najmekšeg vlakna na svetu koje se koristi za izradu kvalitetne i skupe odeće. Kako se prvenstveno uzgaja zbog proizvodnje vlakna ili u izložbene svrhe, reč je o životinjama koje se ne ubijaju zbog svog krzna, već se uzgajaju, neguju i šišaju godinama.

Smatra se da je angorski kunić poreklom iz Ankare u Turskoj. U Evropi se uzgaja vekovima, a Francuzi su zaslužni što je njegovo krzno postalo popularno još davne 1790. godine.

Postoji pet pasmina angora kunića: engleska angora, francuska angora, satenska angora, divovska angora i nemačka angora. Vlakna, odnosno dlaka se prede u niti, a ovih 5 rasa imaju najbolje i najkvalitetnije krzno za te svrhe.

Angorski kunić: jJupka životinja koja donosi veliku zaradu godinama   - © Pixabay

Ove rase su veoma pitome i smirene, te uzgoj nije težak. Zapravo, često postaju divni kućni ljubimci i veoma su nežni prema deci. Briga o životinji i negovanje krzna ipak je zadatak odraslih, a taj zadatak vam neće teško pasti jer ćete ih brzo zavoleti.

Potražnja za dlakom od angora kunića je veća nego što je ponuda, a može se prodavati sirova, obojena ili može da se ostavi prirodna boja. Struktura vlakna je toliko fina da se obično mešaju sa drugim vlaknima poput ovčije vune, svile i kašmira kako bi se formirala gustina prediva.

Za angoru kažu da je sedam puta toplija od ovčije vune. Mešanjem angore sa drugim vlaknima odeća dobija mekoću i toplinu.

Angorski kunić: jJupka životinja koja donosi veliku zaradu godinama   - © Pixabay

Održavanje krzna se obavja redovnim pranjem, češljanjem, a vlakna se skupljaju šišanjem krzna. Neke pasmine, poput engleske angore, dosta se prirodno linjaju i to tri do četiri puta godišnje. Zato ih uzgajivači u to vreme češće češljaju, kako bi što više dlake sakupili kada je već prirodno olabavljena, a tako dobijaju i duža vlakna.

Prikupljanje vlakna nikada ne treba da uzrokuje kuniću bol, niti bilo kakvu povredu. U tom zajedničkom poslu treba da uživate i vi i oni. Reč je o nežnoj i miloj životinji kojoj se, ukoliko doživljava stres, smanjuje životni vek, a stres direktno utiče i na kvalitet krzna.


Osim što dlaka može da se proda, angora kunići mogu da se vode na izložbe i prodaju kao kućni ljubimci. Kao i svi zečevi i angore se brzo razmnožavaju. Naravno, za brigu o životinji i negu krzna važe posebna pravila, koja mogu da se saznaju u udruženjima ili kod uzgajivača od koga ćete kupiti svoj prvi par.

Izvor: The Spruce


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica