Cene svinjskog mesa strmoglavo padaju na evropskom tržištu

Cene svinjskog mesa strmoglavo padaju na evropskom tržištu

 

Zbog smanjenja tražnje, pandemije i problema u ugostiteljstvu, ali i afričke kuge svinja (AKS) cene svinja su najniže u poslednjih deset godina.

Ogromni viškovi doveli su do toga da cena svinjskog mesa u Nemačkoj padne na oko evro po kilogramu. Veliki viškovi stvorili su se jer su Kina, Japan i Južna Koreja svom do sada najvećem dobavljaču zabranile uvoz svinja zbog pojave AKS.

Udruženje nemačkih proizvođača (VEZG) objavilo je  da je cena svinjskog mesa od 1,19 evra na najnižem nivou, u ovom razdoblju, još od januara 2011. godine.

Nemačka, kao jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa posle prekida poslovanja s Kinom, već u oktobru viškove je preusmerila u supermarkete drugih evropskih država. To je kod domaćih proizvođača izazvalo nezadovoljstvo zbog konstantnog pada cena mesa u poslednja dva meseca.

Rojters je ranije objavio kako su marže nemačkih klaničara mnogo manje u Evropi nego u Kini. Prema procenama, proizvođači u toj zemlji do sada su pretrpeli štetu od oko 1,3 milijarde evra, a u nedavno organizovanim protestima tražili su više otkupne cene svinjetine za 50 centi po kilogramu.

Prekomerni broj svinja koje čekaju na klanje takođe je prijavljen iz mnogih drugih zemalja EU. To se može videti i po sve većoj težini zaklanih životinja. Jedini dobitnik neravnoteže na tržištu jeste Španija, koja i dalje posluje sa Kinom i gde je cena ovog mesa oko 50 procenata viša nego u Nemačkoj.

Situacija sa cenama svinjskog mesa u Srbiji

Proizvođače u Srbiji takođe pogađa ova situacija, jer uvoz jeftinog mesa iz EU raste. Cena kilograma žive vage svinja trenutno se kreće od 130 do 135 dinara sa PDV-om, koliko plaćaju nakupci, dok na farmama farma košta od 125 do 130 dinara.

Ne bi bilo tržišnih viškova kada bi mesari i trgovinski lanci kupovali domaće svinje. Sada je bila prilika da se vidi da smo samodovoljni u svinjarstvu i u kom pravcu treba da organizujemo proizvodnju, to bi bila jedna od korist krize sa koronom“, ističe za „Politiku” Zoran Erić, predsednik Unije stočara Mačve i Srema.

S druge strane, potrošači u Srbiji taj pad cena na evropskom tržištu, praktično, ni ne primećuju.

„Akcije snižavanja cena mesa su sporadične. Svinjetina u redovnoj prodaji košta isto koliko je koštala i pre godinu dana, kada je cena žive vage bila 170 do 180 dinara. Svi imaju svoju kalkulaciju, osim nas proizvođača“, smatra Zoran Erić i dodaje da bi kao jednu od mera država mogla da uvede da se na granici vrši oštrija kontrola starosti uvoznog mesa.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica