Ishrana svinja: Ulje od origana umesto antibiotika

Ishrana svinja: Ulje od origana umesto antibiotika

Dodavanje prirodnog eteričnog ulja origana u ishranu krmača i prasadi, ali i kokošaka može imati brojne prednosti, a jedna od njih je i izbacivanje antibiotika. 

Ishrana svinja - © Pixabay

Prema istraživanja obavljenim u na evropskim farmama eterično ulje origana je dobro jer pomaže zdravlje životinja i povećava performanse kod krmača. Razlog za to su brojna aktivna jedinjenja koja se nalaze u njemu. Karvakrol i timol su 2 takva jedinjenja koja imaju isti efekat na organizam ovih životinja kao što ti imaju antibiotici. Ipak ova jedinjenja su prirodnija i zdravija za upotrebu od anitbiotika.

Poslednjih godina sve je veći pritisak na proizvođače svinja u svetu, ali i u Srbiji da se smanji upotreba atnitibiotskih supstanci, a da se paralelno sa vodi računa o dobrobiti i zdravlju životinja. Zato ove alternative sve više izazivanju interesovanje stočara.

Studija koju je predstavio dr Le Bon, viši predavač u školi za životinje, ruralne i ekološke nauke na Univerzitetu Nottingham Trent, sprovedena je na komercijalnoj farmi svinja u Velikoj Britaniji i uključivala je 62 krmače. Parametri performansi procenjeni tokom cele studije uključivali su unos hrane za krmače i ocenu stanja tijela, uz težinu, smrtnost, stepen upotrebe lekova i unos hrane.

Istraživanje je dokazalo da je uključivanje eteričnog ulja od origana pomoglo da se održi dobra forma krmača u laktaciji, ali značajno povećanje telesne mase prasadi tokom prve sedmice života. Takođe, primećeno je da je smanjena smrtnost prasadi i potreba za korišćenjem lekova. Sa upotrebom ovog prironog anitibiotika podstiče se zdravije i otpornije prase, i samim tim se upotreba drugih lekova smanjuje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica