Kako žive divlje svinje u domaćim uslovima

Branislav Tuvegdžić iz Krčedina gaji svinje koje su bile rase Durok, ali su, pareći se sa divljim veprovima, postale poludivlje. On je za njih napravio gater, ogradivši prostor na površini od 5.000 kvadratnih metara. Ipak, ovaj domaćin ih ne čuva zbog tova jer, kako kaže, one nisu za to predviđene.

Kako je i zašto u domu Branislava Tuvegdžića nastalo krdo divljih svinja, zašto ih čuva i da li ima neke probleme s njima, ispričao nam je prilikom naše posete ovom neobičnom domaćinstvu.

To su ukrštene svinje. Mi imamo rit i tu držimo stoku preko godine, a nekad i preko zime, pa krmače poprime divljeg vepra. Krmače su bile Durok, američke, i imaju već nešto divljeg u sebi. Kada ih uz to naskoči divljak, onda postanu poludivlje. Tako smo zapatili lovačko društvo još pre deset godina.“
 

Prasići - ©Agromedia 


Imali smo malo problema zbog držanja, pa smo ih puštali u prirodu. Međutim, tada su mnogi pravili problem, jer su ih se ljudi bojali i morali smo da ih sklonimo. Ja sam onda došao na ideju da napravim gater, ogradio sam jedan prostor od 5.000 kvadratnih metara i tamo ih držim.“

„S godinama mi je bilo sve teže pa ih sad preko zime donesem kući. Videli ste, neke krmače se prase, a neke treba da se oprase. One nisu baš pitome, pa ne smem previše blizu i slobodno da im priđem. Ta krmača može ozbiljno da vas povredi, a veoma su opasni i veprovi, naročito kad napune 5-6 godina ili kada je sezona parenja.“
 

Branislav Tuvegdžić - ©Agromedia 


„One su malo prošarane kad su prasići, a bez obzira na kvalitet mesa, ja ne držim svinje da bih ih tovio, jer nisu za to. Ipak, prasići su idealni sa 20 do 22 kg. Sa 25 najbolja su poslastica za moje drugare
 koji vole prasetinu. Meso je ukusno jer se ove životinje hrane ječmom, detelinom, stočnom repom, klipovima kukuruza i sličnom hranom. Inače, uglavnom čuvam ove svinje za domaće potrebe. Bude ih od 20 do 40 komada godišnje. Neke od njih poklonim, neke prodam, ali računice velike nema.“

„Ipak, ovo su veoma lepe svinje. Sećam se jednog vepra kojeg smo čuvali desetak godina. On je imao 300 kila i zvao se Miško. Bio je prava atrakcija u selu i svi su želeli da ga vide ili hrane.“

Sagovornik:
Branislav Tuvegdžić, stočar iz Krčedina

 

Komentari