Cena pšenice nestabilne – Kinezi OPET pustili rusko žito na tržište

Cena pšenice nestabilne – Kinezi OPET pustili rusko žito na tržište

Cene pšenice stalno variraju. I dok se sa jedne strane tenzija između Rusije i Ukrajne stabilizovala, ruski dogovor sa Kinom sa druge strane dovodi do ponovnog podizanja cene pšenice.

Pšenica - ©Agromedia

Prošle nedelje je dominirao pad cena pšenice. Tenzije između Rusije i Ukrajine su se donekle smirile, otvarajući put sticanju profita. Međutim, u petak je došlo do još jedne prekretnice i ponovo je pokrenut uzlazni trend. Podstrek za to su dali lovci na cene. Nakon toga je usledio sporazum koji je Rusija uspela da postigne sa Kinom.

Ruska pšenica ponovo dozvoljena u Kinu

Ruski predsednik Vladimir Putin svojom posetom Olimpijskim igrama obezbedio je veliku priliku za ruski žitni sektor. Od sada, pšenica i ječam ponovo mogu da se isporučuju u Kinu iz cele Rusije. Ovo je bilo rezervisano samo za neke regione zbog straha Kine od određenih gljivica u zrnu.

Dogovor između Rusije i Kine utiče na druga tržišta

Govori se o iskoraku u trgovačkim krugovima. Novi sporazum nudi Rusiji mogućnost da izvozi velike količine u Kinu preko Crnog mora. To će ići na štetu Evropi, Australiji i Kanadi koje su izvozile pšenicu u Kinu.

Čikago i Pariz

U Čikagu su cene pšenice prošle nedelje pale za skoro 3% na oko 245 evra po toni. U Parizu su prodavci morali da se odreknu još. Zbog jačanja evra u odnosu na dolar, cena je morala još malo da padne. Ovo je na kraju rezultiralo smanjenjem cene od skoro 5% na tržištu u Parizu.

Cena pšenice u Parizu, 4. februara bila je 265,50 evra po toni. Oporavak u petak nastavljen je u ponedeljak, 7. februara. Početkom popodneva prvi ugovor koji je istekao (mart 2022.) porastao je na 268 evra, odnosno 2,50 evra u plusu u odnosu na petak. Takođe u Čikagu u ponedeljak, 7. februara, na početku trgovanja, više od 1% na cenu u petak.

Uticaj svetskog tržišta na Srbiju

Zbog svetskih dešavanja cene hrane u Srbiji su u porastu. U decembru je hrana poskupela za nekih 12 odsto u odnosu na decembar 2020. godine. Hleb i žitarice su poskupele za 11,2 odsto. Nedostatak sirovina, poskupljenje goriva, pšenice i drugih žitarica uticao je na cene u Srbiji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica