Aerodrom „Morava“ velika šansa za razvoj poljoprivrede u Kraljevu

Aerodrom „Morava“ velika šansa za razvoj poljoprivrede u Kraljevu

Osim potencijala u klaničnoj industriji područje na kom se nalazi Aerodrom „Morava“ ima odlične uslove za razvoj primarne stočarske proizvodnje. U gradovima i opštinama Raškog i Moravičkog okruga, naročito selima u brdsko-planinskom području, decenijama se ne koriste na stotine hektara, ne samo nekadašnjih pašnjaka nego i plodnih oranica. Prema rečima zvaničnika ovaj aerodrom bi mogao da bude velika šansa za razvoj poljoprivrede u Kraljevu.

Aerodom Morava u Kraljevu - © Goran Šljivić 

Aerodrom je razvojna šansa za stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo

Po rečima stručnjaka, ceo kraljevački region, kome pripada pešterska visoravan, veliki deo podgolijskog kraja, zatim plodno zemljište u dolini Zapadne Morave i drugih, još uvek čistih reka, raspolaže izvanrednim uslovima za proizvodnju zdrave hrane.

„Na svega nekoliko kilometara od aerodroma u Lađevcima, u istoimenom selu kao i susednom Tavniku uspešno rade tri klanične industrije sa proizvodnim standardima koji omogućavaju izvoz mesa i mesnih prerađevina, a to su „Kotlenik“, NID i SAN. Sam Kotlenik godišnje proizvede blizu 300 tona junećeg mesa, preko 150 tona svinjskog i 100 tona mesnih prerađevina. Ima svoju sirovinsku bazu, visoke proizvodne standarde, iskustva u izvozu junećeg mesa u Italiju i neke druge zemlje Evropske unije i uz veće subvencije mogao bi da još značajnije pokrene ekonomski razvoj celog kraja. Civilni aerodrom je sigurno važan faktor razvoja koji će menadžment ove industrije mesa sa oko 200 zaposlenih znati da iskoristi“, kaže Dragutin Jevtović ,agronom iz Tavnika.

Osim potencijala u klaničnoj industriji područje koje gravitira Aerodromu „Morava“ ima odlične uslove za razvoj primarne stočarske proizvodnje. U gradovima i opštinama Raškog i Moravičkog okruga, naročito selima u brdsko-planinskom području, decenijama se ne koriste na stotine hektara, ne samo nekadašnjih pašnjaka nego i plodnih oranica.

Stoćarstvo u Kraljevu - © Agromedia

Agroekonomista Radoica Radovanović tvrdi da je budući Aerodrom „Morava“ šansa koja se ne sme ispustiti, možda, kako kaže, i poslednja koja bi mogla da doprinese oporavku poljoprivrede i sela.

„Ceo kraljevački kraj, a siguran sam i druga područja, imaju dobre prirodne preduslove za značajniju voćarsku proizvodnju. Sa novom vazdušnom lukom lakše bismo mogli na strana tržišta. Međutim, potrebna nam je daleko veća proizvodnja i veća odgovornost. Ne smemo dozvoliti da nam se ponavlja praksa iz prethodnih godina da naše najveće kupce voća, na primer iz Rusije, pokušavamo da prevarimo prepakivanjem jabuka iz Evropske unije, kao lane, na primer,i šljiva i drugog voća iz ranijih godina.Treba da se dobro organizujemo,da se država okrene poljoprivredi kao važnoj, ako ne i najvažnijoj privrednoj grani i sigurno bi došli bolji dani. Oživljavanje zadrugarstva u Srbiji je odličan posao ministra Krkobabića. Novi, treći međunarodni aerodrom u našoj zemlji je strateški važan posao države i to treba iskoristiti“, kaže Radovanović.


Na području od Čačka do Kruševca, skoncentrisan je veliki broj uzornih poljoprivrednika i proizvođača u oblasti povrtarske proizvodnje koji bi, takođe, mogli da iskoriste pogodnosti bržeg transporta svojih proizvoda, s tim što bi se vrlo brzo moralo raditi na povećanju i obima i kvaliteta proizvoda, što je preduslov izlaska na probirljiva strana tržišta.

Povrtarstvo u Kraljevu - © Agromedia

U trećem kvartalu ove godine, kako je prilikom poslednje posete Kraljevu najavila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, trebalo bi da počnu radovi na Moravskom koridoru, od Preljine do Pojata, što bi takođe trebalo da predstavlja snažan podsticaj ekonomskom razvoju ovog dela Srbije.


Stvoreni uslovi za strana ulaganja

Civilni aerodrom bio je važan projekata u dugoročnim planovima razvoja ne samo Kraljeva nego i ostalih gradova i opština Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. I strane investicije bile su u tesnoj vezi sa ovim važnim infrastrukturnim objektom. Tako,na primer,samo u Kraljevu u toku su radovi na izgradnji dve fabrike-turskog tekstilnog giganta „TAJP“ i nemačkog koncerna „LEONI“ koje će do 2021. godine uposliti 6.000 radnika.

Povezivanje Kraljeva i kraljevačkog regiona sa svetom doprineće razvoju svih oblika turizma, uključujući i seoski kojim se na ovom području uspešno bavi sve veći broj domaćinstava koja država i lokalne samouprave pomažu sa sve većim bespovratnim sredstvima.


Pretposlednjeg dana februara na Aerodromu „Morava“ u Lađevcima, direktor preuzeća „Aerodromi Srbije“ Zoran Pavlović i pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade, potpisali su zapisnik o pregledu i stanju nepokretnosti nove vazdušne luke. Potpisivanje je obavljeno u prisustvu potpresednice vlade i ministarke saobraćaja Zorani Mihajlović, ministara odbrane Aleksandra Vulina, vojnih zvaničnika i čelnika Kraljeva i okolnih lokalnih samouprava. Posle Beograda i Niša, Kraljevo će biti treći grad sa međunarodnim aerodomom.

Aerodom Morava u Kraljevu - © Goran Šljivić

Nedavnom skromnom svečanošću povodom značajnog događaja u Lađevcima, nastavljena je procedura konverzije vojnog aerodroma, na sredokraći između Kraljeva, Čačka i Kragujevca u mešoviti, odnosno vojno-civini, čime se na najbolji način rešava višegodišnja neizvesnost u pogledu njegove dalje sudbine. Tom prilikom, potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je da će novih 8,5 miliona evra biti uloženo u sve ono što je potrebno za funkcionisanje vojnog aerodroma kao civilnog.

Prioritet je da se pista koja je sada duga 2.200 metara produži za 300 metara i proširi sa sadašnjih 30 na 45 metara što će, uz postojeću infrastrukturu, omogućiti da 28.juna prvi avioni tipa BOING 737 polete i slete. Uporedo radiće se i na razvoju kargo centra.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica