Biljke SVE RANIJE počinju sa cvetanjem, POSLEDICE su ogromne!

Biljke SVE RANIJE počinju sa cvetanjem, POSLEDICE su ogromne!

Naučnici u Velikoj Britaniji otkili su da u poslednjih nekoliko godina biljke kreću sa vegetacijom sve ranije i ranije. Da bi ove godine počele da cvetaju čak mesec dana ranije. Iz ovog razloga naučnici upozoravaju na rizik koji donosi prerano cvetanje biljaka.

Naučnici upoozoravaju da ako se trend nastavi, može doći do posledica po ptice, insekte i čitav ekosistem. Može doći do ekološke neusklađenosti, što bi imalo dramatičan efekat na funkcionisanje i produktivnost prirode i poljoprivrede, rekao je glavni istraživač, profesor Ulf Buntgen sa Univerziteta u Kembridžu.

„Naš klimatski sistem se menja na način koji utiče na nas i našu okolinu“, rekao je on za BBC njuz.

Globalno zagrevanje dovodi do toga da proleće dolazi rano, a jesen kasni na mnogim mestima. To je problem za biljke i životinje, jer se ne prilogađavaju sve istom brzinom.

[related_post id=1]

Sve ovo moglo bi da ima katastrofalne posledice jer ako vrste ne budu usklađene jedna sa drugom može doći do koncepta poznatog kao ekološka neusklađenost.

Polen, nektar, seme i plodovi biljaka su važni izvori hrane za insekte, ptice i druge divlje životinje. A ako se cveće pojavi prerano, može ga pogoditi mraz i oštetiti žetvu voćaka.

Istraživači sa Kembridža uporedili su prve datume cvetanja 406 biljnih vrsta sa klimatskim zapisima, otkrivši da je rano cvetanje u snažnoj korelaciji sa porastom globalnih temperatura.

Komentarišući istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of the Roial Societi B, dr Džon Dejvid, šef hortikulturalne taksonomije RHS-a, rekao je da biljke cvetaju ranije kao rezultat globalnog zagrevanja, baš kao što opadanje lišća u jesen odlaže toplije vreme. Dodao je: „Glavni fokus ove studije je na autohtonim biljkama, tako da još nemamo jasnu sliku o punom uticaju ovih promena na baštenske biljke.“

Izvor: BBC News

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti