SAVET: Kako da nadmudrite ŽABE i oterate ih iz BAŠTE!

SAVET: Kako da nadmudrite ŽABE i oterate ih iz BAŠTE!

Mnogi od vas verovatno ne znaju da su žabe zapravo dobrodošle u bašti. One se hrane različitim štetočinama, najčešće insektima koji itekako mogu da naškode baštenskim biljkama. Sigurni smo i da mnogi od vas ne žele da vide žabe na svom imanju, ali upravo iz navedenog razloga bi trebalo dobro da razmislite da li baš želite da ih eliminišete iz svoje bašte. Ipak, ukoliko ih je previše i smetaju vam, postoji nekoliko humanih načina kako možete da im date do znanja da nisu dobrodošle. 

Kako nadmudriti žabe?

Jedan od najboljih načina da se rešite baštenskih žaba oko vaše bašte je da je učinite manje privlačnom za žabe. Ukoliko uklonite njihova omiljena skrovišta i izvore vode ili hrane, one će se preseliti na drugo mesto. Na primer, krastače uživaju u tamnim, vlažnim mestima. Potražite i uklonite saksije i posude za vodu u prizemlju. Takođe, uklonite staru građu ili ili bilo šta gde bi one mogle da se šćućure. Ako imate kućne ljubimce, ne ostavljajte njihovu hranu napolju gde im krastače mogu pristupiti. Žabama je hrana za kućne ljubimce vrlo primamljiva, a pošto njihovi sekreti nisu bezopasni za pse, još je važnije držati ovaj izvor hrane van njihovog dometa.

Ukoliko imate ribnjak ili sličan vodeni objekat, oko njega možete postaviti malu ogradu, kroz koju ne mogu da se provuku (oko 0,5 m). Takođe, pobrinite se da krastače ne mogu da se ukopaju ispod ograde. Osim toga, možete dodati i neki vid fontane da biste izazvali kretanje vode, a samim tim sprečili naseljavanje krastača. Kada ništa drugo ne uspe, možda će biti potrebno njihovo fizičko uklanjanje. Jednostavno ih uhvatite i odnesite na neko drugo mesto.

Humana eliminacija žaba

Iako postoje načini da im pokažete da nemaju šta da traže u vašem dvorištu ili bašti, ponekad se dešava da ništa ,,ne pali”. Verovatno se zato neki odlučuju da oslobode svoje bašte od žaba tako što će ih ubiti. Međutim, pre nego što vam ovo padne na pamet, imajte na umu da su populacije krastača širom sveta ugrožene zbog hemikalija i pesticida. Mi nikako ne zagovaramo ubijanje žaba. Međutim, ako osećate da morate, da vam prave velike probleme i da je to zaista JEDINA opcija, bilo bi lepo da to uradite na human način. Naime, krastače su veoma podložne toksičnim hemikalijama, poput baštenskih pesticida, što može biti izuzetno spora i bolna smrt za njih, a to sigurno ne biste poželeli nijednom živom biću, zat ne?

Najlakši način da se eliminiše krastača je da se otarasite njihovih jaja i odložite ih tako što ćete ih zakopati u zemlju ili ostaviti da se osuše na suncu. Najhumaniji način da eliminišete krastače je da ih stavite u zapečaćenu posudu (sa otvorima za vazduh) i ostavite u frižideru preko noći. Ovo izaziva stanje nalik komi, koje za nije bolno. Zatim zamrznite žabu(e) na nekoliko dana kako biste se uverili da je došlo do smrti, a zatim je zakopajte.

Iako mnogi ne vole žabe, a naročito u svom dvorištu, setimo se da su one sastavni deo našeg sveta i ekosistema, te da takve kakve su imaju veoma važnu ulogu. I zato vas sada molimo da se vratite na prethodno poglavlje, da dobro zapamtite taktike ,,nadmudrivanja”, te da sledeći put kada vam Kermit dođe nepozvan upotrebite neki od trikova kako bi shvatio da nije dobrodošao. 🙂

Izvor: Gardening Know How


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica