Kada vršiti OREZIVANJE voćaka, drveća i žbunja koji cvetaju u proleće

Kada vršiti OREZIVANJE voćaka, drveća i žbunja koji cvetaju u proleće

Krenulo je, iako sa oscilacijama u temperaturama, proleće. To znači da je vreme za orezivanje. Verovatno je najaktuelnije pitanje upravo to- kada orezati drveće i žbunje koje cvetaju u proleće.

 

Grana drveća sa prolećnim cvetanjem sa belim cvetovima orezana baštenskim slojevima

 

 

Drveće i žbunje imaju različite potrebe za orezivanjem, u zavisnosti od vrste, ali skoro svi imaju koristi od povremenog orezivanja da oblikuju biljku, da ograniče njen rast ili da uklone mrtve ili obolele delove. Međutim, znati kada treba orezati biljku može biti teško, posebno za drveće i žbunje koji cvetaju u proleće. Stručnjaci imaju tendenciju da podele drveće i žbunje u dve vrste – one koje cvetaju na starom drvetu (koje su obično stabla sa ranim cvetanjem) i one koje cvetaju na novom drvetu (koje obično cvetaju kasnije u proleće ili leto).

Staro drvo naspram novog drveta

 

Mnoga stabla i žbunje sa prolećnim cvetanjem dobili su svoje cvetne pupoljke prethodne jeseni, na stabljici iz te godine. Kada ove biljke procvetaju sledećeg proleća, za njih se kaže da cvetaju na starom drvetu — rastu stabljike koje su nikle tokom prethodne godine. Ovo je obrazac za mnoga, mada ne za sva, drveće i žbunje sa ranim prolećnim cvetanjem. Što ranije vaše drvo ili žbun cveta, veća je verovatnoća da pripada ovoj grupi.

 


Međutim, postoji i drugo drveće i žbunje koje cveta kasnije u sezoni na novom rastu koji se pojavljuje tokom tekuće vegetacije. Za njih se kaže da cvetaju na novom drvetu. Većina ovih biljaka cveta u leto ili kasno proleće.

Biljke spremne za orezivanje odmah nakon cvetanja

 

Većina drveća i grmova koji cvetaju u proleće cvetaju na starom drvetu — na cvetnim pupoljcima koji su se formirali tokom rasta prethodne godine. Kod njih, osnovno pravilo je da ih orezujete odmah nakon što im prolećno cveće uvene. Ovaj ritam omogućava biljkama da počnu da proizvode novo drvo koje će postaviti cvetne pupoljke da stvore spektakularno cveće sledećeg proleća. Imaćete nekoliko nedelja grejs perioda nakon cvetanja da obavite ovu rezidbu pre nego što pupoljci sledeće sezone počnu da se postavljaju.


 

Neke od biljaka koje treba orezati odmah nakon cvetanja uključuju:

 


Azalea (vrsta rododendrona)

Beautybush (Kolkvitzia amabilis)

Svadbeni venac spirea (Spirea k vanhouttei)

Cvetna jabuka (vrste i sorte Malus)

Cvetna šljiva (Prunus blireana)

Cvetna dunja (Chaenomeles speciosa)

Forsithia (Forsithia k intermedia)

Hortenzija, veliki list (Hidrangea macrophilla)

jorgovan (Siringa vulgaris)

Magnolija (vrste i sorte magnolije)

Mockorange (Philadelphus coronarius)

Planinski lovor (Kalmia latifolia)

Rododendron (vrsta rododendrona)

Redbud (Cercis canadensis)

Servisna bobica (Amelanchier k grandiflora)

vitka deucija (Deutzia gracilis)

Veigela (Veigela florida)

Biljke za orezivanje tokom perioda mirovanja

orezivanje u mirovanju

Većina drveća i žbunja koji cvetaju leti obično se najbolje obrezuju u periodu mirovanja u kasnu zimu ili vrlo rano proleće pre nego što počne novi rast. Ako se opisuje da biljka cveta na novom drvetu, orezujte je tokom perioda mirovanja jer joj to daje dovoljno vremena da stvori novo drvo koje ima dobro letnje cvetanje.

 

Evo nekih od sorti drveća i žbunja za koje se preporučuje orezivanje u periodu mirovanja:

 

Bradford kruška (Pirus calleriana)

Žbun leptira (Buddleia Davidii)

Krep mirta (Lagerstroemia indica)

Cvetni dren (Cornus Florida)

Sjajna abelija (Abelia k grandiflora)

Zlatno kišno drvo (Koelreuteria paniculata)

Glog (vrste i sorte Crataegus)

Orlovi nokti (Lonicera fragrantissiam)

Hortenzija, Peegee (Hidrangea paniculata ‘Grandiflora’)

Potentilla (Potentilla fruticosa)

Spirea (osim svadbenog venca) (Spirea japonica)

Visteria (Visteria spp.)

 

Kada prekršiti pravila

orezivanje grane voćka

 

Ponekad ima smisla ići protiv standardne prakse i orezati grm koji cveta u proleće tokom sezone mirovanja, iako to znači žrtvovanje cvetnih pupoljaka i gubitak cvetova tokom jedne sezone.

 

Kada treba da podmladite staro drvo ili grm i napravite opsežne rezove, mnogo je lakše orezati kada možete da vidite oblik biljke. Ovu vrstu rezidbe je lakše uraditi dok stablo ili žbun miruju, pre nego što su grane maskirane lišćem.

 

Bilo koja vrsta rezidbe opterećuje biljku. Ako obrezujete dok drvo pokušava da aktivno raste u proleće, to dodatno opterećuje biljku. Obrezivanje u mirovanju omogućava drvetu ili žbunu da se izbori sa zarastanjem posekotine bez brige o stvaranju lišća i cveća ili slanju novog rasta.

 

Biljke orezane zime manje su podložne problemima insekata i bolesti. Obrezivanje stvara otvorene rane kroz koje mogu ući insekti, bakterije i spore gljivica. Pošto ovi patogeni nisu aktivni u hladnim zimskim mesecima, obrezivanje u ovom trenutku smanjuje mogućnost infekcije.

Dok obrezivanje u sezoni mirovanja može smanjiti ili učiniti da u potpunosti izostane cvetanje tokom jedne sezone, biljka se generalno oporavlja sa još snažnijim cvetanjem sledeće godine.

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica