Dženarika – odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije

Dženarika – odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije

Dženarika, ringlov ili piskavac, neki su od naziva ove voćke iz roda Prunus, koja je polazni rođak šljive a  po morfologiji odlikuje se sličnim karakteristikama. 

 

Crveni piskavac  - © Agromedia

Veoma je otporna, pa tokom vremena izbojcima iz žila formira jake šikare. Teško se iskorenjuje, i predstavlja problem kod gajenja zasada drveća ili voćnjaka. Veoma je dobra kao podloga za kalemljenje šljive i kajsije. To je drvo drugog reda koje može tokom više godina dostići visinu i do 25m.

Plodonosi redovno i uvek obilno 

Osnovne karakteristike dženarike:

  • Plodovi mogu biti sitniji poput trešnje ili nekad krupni kao manji plod šljive;
  • Boja zrelog ploda može biti žuta, raznih nijansi žuto-crvenih boja ili potpuno crvena;
  • Postoje stabla gde plod dozreva početkom juna, ili tokom celog leta, sve do kraja septembra;
  • Koštica je okrugla, sitna, a plod uvek sočan i bogat mesom, veoma sladak, i bez jake arome;
  • Koštica se teško odvaja od mesa, otežano je čišćenje ploda zarad zamrzavanja;
  • Kožica ploda je jaka ali ne previše tvrda i uvek čista bez pega ili krastavosti;
  • Lako se bere ručno, ili se jednostavno može otresti sa drveta.

Otkrivamo vam sve što niste znali o dženarici!

Sokovi ili džemovi od zrelih plodova dženerike su kvalitetni. Prednost je u tome što plodova ima na pretek tokom celog leta, plodovi su veoma sočni pa ne treba puno ploda da bi dobili veliku količinu soka. Zaslađivanje kod sokova može u potpunosti izostati, jer su zreli plodovi dženerike veoma slatki a uz to imaju i dosta voćnih kiselina, čime se dobija kompletan ukus.

Žuta dženarika  - © Agromedia

Kod spravljanja džema ili marmelade, dodaje se 30 odsto šećera. Ko želi, može praviti i voćni miks, dodavanjem dela voćne kaše od kajsije, šargarepe, višnje, kupine.

Kako pravilno negovati stare zasade voća

Rakija može da se pravi od gotovo svake vočne vrste koja prispeva na zrenje. Dženarika je među prvima koja pristiže, a nije zanemarljiva zbog velike količine plodova koja je svuda dostupna. Kvalitet rakije svakako da nije kao kod šljive ili kajsije, ali nije zanemarljiv, i ako se doda oko 5 odsto šećera i sve pravovremeno odradi, rakija bude vrlo pitka i aromatična.

Oprašivanje ključno za dobar rod dunje

Kompoti od dženarike se pripremaju kratkom pasterizacijom u teglama. Dodavanjem manje količine šećera, ruma i limunske kiseline u vodu kojom nalivamo kompot, dobija se svežina i zaržava se boja plodova. Tokom zimskih meseci kada nedostaje svežeg voća u ishrani, kompoti su veoma korisni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica