Saveti stručnjaka: Dosejavanje, prihrana i nega travnjaka

Saveti stručnjaka: Dosejavanje, prihrana i nega travnjaka

Travnjak - © Pixabay

Nakon sušnog perioda bilo zimskog bilo letnjeg, vašem travnjaku treba malo pažnje kako bi i dalje bio glavna zvezda vašeg dvorišta. U martu i aprilu je pravo vreme za dosejavanje i prihranu travnjaka, stručnjak Vladimir Milutinović daje detaljne savete za savršen travnjak.

Travnjak – je tokom leta i zime izgubio dosta na kondiciji. Sunce vreo vazduh i temperature su i pored zalivanja dovele do toga da se trava proredi i da se stvore prazni delovi.

Đubrenjem sejanih travnjaka do boljeg kvaliteta trave

Odabir semena trave je veoma bitan, jer se time obezbeđuje da li će isklijati svo seme i da li će trava biti vitalna i jaka u dugom periodu, bilo da je u senovitoj ili na sunčanoj poziciji. Svaka vrsta trave je uspešna i jaka ukoliko se redovno zaliva, prihranjuje, kosi i doseva seme.

5 pravila za uspešno održavanje travnjaka tokom jeseni

Zalivanje treba da bude obilno, osim sa travnjakom u senovito deu, jer se tu vlaga duže zadržava i dolazi do sabijanja zemlje. Na ovaj način travnjak u senci deluje slabo i retko. Rešenje je da se travnjak aeriše, što znači da ga treba izbockati vilama ili sličnim šiljatim alatom, i na taj se način stvaraju rupice u travnjaku u koja će vremenom da se nakupi vlaga, zatim da se stvori prostor za vazduh i to će stvoriti povoljnu strukturu zemlje za dobar razvoj korenova trave.

 

Dobro zemljište, jak koren i naravno, trava će biti zdrava i jaka.


 


Trava - © Pixabay

 


Košenje treba obavljati redovno, odnosno prema potrebi. Trava se u manjim vrtovima kosi na visinu 3-5cm, ne niže, jer se time veoma slabi trava kao biljka. Tokom letnjih vrelih dana treba ostaviti travu i do 7cm visine, da bi se stvoria izolacija, koja će štiti bokor i koren od pregrevanja i isušivanja. Isto ovo važi i za zimu, jer se postiže izolacija od hladnoće, i štiti se od izmrzavanja, naročito ako je travnjak mlad. Odnosno zasnovan ove sezone ili dosevan – kositi samo suv travnjak, jer na vlažnoj travi ostaju ožiljci od kidanja a i kosilica ne može da usisa, i da izvuče odsečene delove i suve listiće, koji se talože, zatrpavaju i guše travnjak.

Košenje trave: Savršeni travnjak u samo 7 koraka


Prihranjivanje travnjaka se može obaviti u osnovi tri puta godišnje. Prva prihrana je tokom ranog proleća – februar, u vreme kada se travnjak tek oporavlja od zime. Tada se dodaje osnovno mineralno djubrivo NPK 15.15.15 (3-5kg na 100m2). Ovo djubrivo sadrži sva tri gradivna elementa kojima se podstiče razvoj korena, bokora i lista. Sporije se rastapa pa će delovanje biti produženo.

Tokom marta, aprila, maja i delom tokom juna, zatim septembar, jednom mesečno, se može odraditi dodatna prihrana mineralnim azotnim djubrivom KAN 27% (2-4kg na 100m2). Ova dohrana je bitna jer pomaže razvoj zelene mase biljke i daje bujnu travu, sa dobrom tamnom zelenom bojom. Primenjuje se posle košenja, i nakon posipanja đubriva, obavezno je obilno zalivanje ili primeniti neposredno pred kišu.

5 razloga zašto je korov u travnjaku dobar

Tokom novembra dodati minerano djubrivo NPK 8.16.24 (2-3kg na 100m2). Ovo djubrivo skoro da i ne forsira rast zelene mase travnjaka, ali utiče povoljno na ukorenjavanje i smanjuje bujanje, što je vrlo dobra opcija za uzimljavanje travnjaka. Posebna sredstva i dohrane za travnjake su sporo-topiva osmokot djubriva, koja se dodaju dva puta godišnje. To su djubriva koja se rastapaju 6 meseci i imaju sve potrebne elemente za dohranu bijaka.

Ilustracija: Košenje trave - © Pixabay

Vrlo dobra opcija, skuplja je, ali vredi. Tečna prihrana na bazi gvoždja u helatnom obliku koje je dostupno biljkama. To je tečno mineralno đubrivo, koje se prska po naraslom i ne pokošenom travnjaku. Koristi se 30-50ml sredstva sa gvoždjem u 10l vode, na 100m2, tri puta tokom sezone.

Saveti za gajenje ukrasnih četinara

Dosevanje vršti tokom oktobra ili februara. Po mogućnosti obloženim semenom, koje klijava lako i ne odnose ga ptice, jer je zaštićeno voštanom oblogom. Odaberite smešu za trave, zasebno za travnjak u senci ili za osunčano mesto. Dosevajte oko 1kg semena na 100m2 travnjaka. Travnjaci u senci se obavezno dosevaju dva puta godišnje.

Komentari (1)

Jelena Cojanovic

2021-11-26 16:27:22

Postovani posejala sam travu na povrsini gde je nekad bila stara kuca,dodali zemlju ispod su bile cigle koje smo povadili i sada se na delu gde su bili temelji ocrtava ta povrsina trave vidi se razlika trava je svetlija da li ce se to smetati i dalje sta da radimo

agromedia

2022-01-10 14:00:18

Poštovani, pretpostavljamo da je to normalno da neko vreme trava bude drugačije boje, dok se na kraju ne izjednače. Svakako savetujemo da konsultujete nekog iz Poljoprivredne apoteke gde ste kupili seme ttrave. Srdačno

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica